Internationaal

LONDEN

De Britse aandelenbeurs begon de week vanochtend niet erg opgewekt. Volgens handelaren namen beleggers hun winst in aandelen die vorige week sterk stegen. De FTSE-index noteerde rond het middaguur ruim 1 procent lager op 5.120 punten. Een van de grote verliezers was Dixons. De grootste Britse winkelketen op het gebied van consumentenelektronica verloor vanochtend ruim 4 procent op 2,11 pond. Vorige week won het fonds nog 15 procent.

Defensieaandelen profiteerden van de jumbo-order die vrijdag in Amerika is vergeven. BAE Systems is door het Amerikaanse ministerie van Defensie geselecteerd om deel te nemen aan de order van 200 miljard dollar die het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin ontvangen heeft. BAE steeg 3 procent. De koers van Rolls Royce steeg eveneens met dit percentage, nadat het bedrijf bekendmaakte dat er voor meer dan 1 miljard dollar aan opdrachten van de Joint Strike Fighter naar het concern gaat. Rolls Royce zal het systeem voor het verticale opstijgen van de nieuwe straaljager voor zijn rekening nemen.

De koers van Easyjet, een van de prijsvechters in de Europese luchtvaartindustrie, ging vanochtend met 3 procent onderuit. Oprichter Stelios Haji-Ionnou en zijn familie willen hun belang in het bedrijf reduceren van 70 tot 60 procent. Hiertoe zullen binnenkort 26 miljoen aandelen van de luchtvaartmaatschappij naar de markt worden gebracht. Tegelijkertijd maakte Easyjet vanmorgen zijn voorlopige jaarcijfers bekend. Het bedrijf meldde een 71 procent hogere nettowinst van 38 miljoen pond sterling (61 miljoen euro).

FRANKFURT

Ook in Duitsland werd vanochtend sober met de handel begonnen. De DAX-index verloor in de ochtend 2,5 procent op 4.713 punten. Herverzekeraar Münchener Rück moest 3 procent prijsgeven nadat bestuursvoorzitter Henri de Castries van concurrent Axa in een Franse krant aankondigde dat de winst van de Franse (her)verzekeraar nog meer aangetast zal worden door de dalende beurzen.

ThyssenKrupp, het grootste staalconcern van Duitsland, daalde met 3 procent in reatie op een neerwaartse aanpassing van de winsttaxatie door de Amerikaans zakenbank Morgan Stanley. De aandelenkoers van autofabrikant Volkswagen ging met 3 procent achteruit na berichten in de Duitse Financial Times dat de nieuwe bestuursvoorzitter Bernd Pischetsrieder de bezem door het bestuur gaat halen. Volgens de krant houdt Pischetsrieder de financieel directeur verantwoordelijk voor de kelderende beurskoers van Volkswagen. Hij zou het veld moeten ruimen.

PARIJS

De Franse beurs deed vanochtend mee aan het algemeen slechtere beurssentiment. De toonaangevende CAC40-index daalde met 2 procent naar 4.394 punten.