Ex-verdachte van moord op Palme: ik heb het gedaan

Christer Petterson, de man die in 1989 werd veroordeeld voor de moord op de Zweedse premier Olaf Palme en een jaar later in hoger beroep werd vrijgesproken, heeft Palme misschien toch vermoord.

In het Zweedse boulevardblad Expressen zei Petterson zaterdag: ,,Reken maar dat ik het was die Palme neerschoot, maar ze kunnen me er nooit voor pakken. Het wapen is verdwenen.'' Het artikel, geschreven door journalist Gert Fylking, een vriend van Petterson, is mede ondertekend door Petterson zelf. Het is een reactie op een eerder vraaggesprek in het dagblad Dagens Nyheter met Lisbet Palme, de weduwe van de premier, waarin ze zei er nog steeds van overtuigd te zijn dat Petterson de dader is. De aanvankelijke veroordeling was vrijwel geheel gebaseerd op de verklaring van Lisbet Palme, die Petterson als de moordenaar aanwees.

De moord, op 28 februari 1986, op de uiterst populaire premier na een bezoek aan een bioscoop samen met zijn vrouw, schokte de Zweedse samenleving. Het onderzoek is nog steeds gaande. In de afgelopen jaren werd onder meer gezocht naar een mogelijke Koerdische connectie. Ook waren er geruchten over betrokkenheid van Zuid-Afrika; de linkse Palme was een fel strijder tegen apartheid.

In 1999 verklaarde Petterson, een drugs- en alcoholverslaafde die regelmatig werd veroordeeld voor kleine criminaliteit, in een vraaggesprek op tv al eens dat hij misschien toch de dader was, maar zich niets kon herinneren. Nu zegt hij dat hij Palme de bewuste avond met zijn vrouw een bioscoop zag ingaan. Daarna zou hij bij een inbraak op zoek naar drugs een vuurwapen hebben gevonden, waarmee hij terugging naar de bioscoop om Palme op te wachten. Petterson zou zich met de moord hebben willen wreken voor de dood, in de gevangenis, van zijn vriend Lars Tingstrom, die een straf uitzat wegens het fabriceren van bommen.

Lisbet Palme eist een nieuwe rechtszaak tegen Petterson. Volgens het Zweedse recht is heropening van de zaak mogelijk als er nieuw bewijs opduikt. Een verdachte kan echter niet worden gedwongen een eerdere verklaring te herzien. Alleen een volledige bekentenis tegenover de politie zou een nieuwe rechtszaak mogelijk maken. Het openbaar ministerie overweegt Petterson opnieuw te horen.