Einde baggeroorlog stap dichterbij

Bouwconcern Heijmans heeft zijn vijandige bod op de Hollandsche Beton Groep (HBG) ingetrokken. Daarmee lijkt het einde van de `baggeroorlog' nabij.

Bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans is ,,teleurgesteld, omdat het ons gewoon niet gelukt is tot een overname van HBG te komen. Dat is jammer.''

Heijmans besloot vanochtend af te zien van het voor vandaag aangekondigde bod op het Rijswijkse bouw- en baggerconcern HBG. Hiermee trekt een belangrijke partij zich terug uit een strijd tussen Nederlandse bagger- en bouwconcerns die al meer dan twee jaar woedt.

Sinds de zomer wordt de strijd om HBG's baggerdivisie ook in de rechtszaal gevoerd. HBG's eigen aandeelhouders verwijten het concern wanbeleid, omdat het zonder overleg een fusie heeft aangekondigd met bouw- en baggerconcern Ballast Nedam.

De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof presenteerde vrijdag een rapport waarin onderzoekers positief oordelen over de procedurele gang van zaken rondom een samengaan van de baggerdivisie van HBG en Ballast Nedam Baggeren. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat de ondernemingskamer de beoogde fusie verbiedt. De voorbereidingen zijn nu op last van de rechter bevroren.

Heijmans-voorzitter Janssen had twee voorwaarden gesteld aan een overname van HBG: het HBG-bestuur moest eraan meewerken en de voorgenomen baggerfusie met Ballast Nedam moest van tafel. Nu ook dat laatste volgens Janssen niet aannemelijk is, heeft Heijmans besloten de strijd te staken. Janssen: ,,Aan een dood paard moet je niet trekken.''

HBG is, aldus een woordvoerder, ,,verheugd'' over het besluit. Baggeraar Boskalis, dat HBG's baggerdivisie zou overnemen na een overname van HBG door Heijmans, onthoudt zich van commentaar.