Drietal neemt het op tegen Fortuyn

Veertien kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de nieuwe partij Leefbaar Nederland hebben gisteren op een bijeenkomst in Lunteren uit hun midden een drietal aangewezen dat de strijd moet aangaan met Pim Fortuyn, de kandidaat van het bestuur voor het lijsttrekkerschap.

Het gaat om David Pinto, George de Haan en Anneke Smit-Boerma. Of de vijf kandidaten die gisteren niet op de bijeenkomst aanwezig waren, zich eveneens terugtrekken, was het bestuur van Leefbaar Nederland vanochtend nog niet duidelijk.

De vergadering van gisteren was vooral ingegeven door verontwaardiging over de onverhoedse wijze waarop het partijbestuur vorige week Fortuyn naar voren hadden geschoven. Overigens was partijpropagandist Kai van der Linden namens het bestuur op de bijeenkomst aanwezig. Het drietal, dat volgende maand Fortuyns positie zal aanvechten op een congres van Leefbaar Nederland, richt zich vooral tegen diens standpunten inzake immigratie en integratie van buitenlanders. De drie die het tegen Fortuyn opnemen zijn de Amsterdamse hoogleraar David Pinto (59), van Marokkaans-joodse origine, die eerder lid geweest is van PvdA, VVD en D66, en die aanvankelijk had gezegd dat hij met Fortuyn het lijsttrekkerschap als `duo-baan' wilde vervullen; de organisatieadviseur George de Haan (56) uit Lunteren, die zich – naar eigen zeggen – in zijn adviespraktijk vooral met allochtone organisaties en moskeeën heeft beziggehouden en die eerder lid was van D66 en de SP; en 56-jarige theologe Anneke Smit-Boerma, thans werkzaam als pastor van een klooster in Diemen, die eerder lid is geweest van CDA, D66, PvdA, VVD en De Groenen.

De voorzitter van Leefbaar Nederland, Jan Nagel, is overigens ingenomen met de in Lunteren genomen stap: ,,Het is goed dat ze dat een beetje coördineren.''

Eerder had Nagel verklaard dat vooral het grote aantal kandidaten voor het lijsttrekkerschap, 21, zijn bestuur ertoe had gebracht voor Fortuyn te kiezen.