Bierfeest stoort dove Kortchnoi niet

De partijen in het Klompendanstoernooi beginnen om elf uur, ongebruikelijk vroeg voor een schaaktoernooi. Het is niet omdat de veteranen die hier tegen de top van het vrouwenschaak spelen vroeg naar bed zouden moeten, maar omdat er in de Beurs van Berlage ook andere, soms luidruchtige evenementen plaatsvinden die met een vroeg aanvangsuur het best ontweken kunnen worden. In het begin lukte dat goed, maar gisteren niet. ,,Kortchnoi zetten we aan de kant van de muziek, want die is een beetje doof'', had een van de organisatoren al aangekondigd.

Vaak is het een voordeel om een beetje doof te zijn, vooral als er remise wordt aangeboden. De dove schaker reageert niet en speelt gewoon verder. ,,Heeft hij het wel gehoord?'' denkt zijn tegenstander. ,,Misschien moet ik het nog eens aanbieden en is hij heel blij met remise.'' Maar misschien ook niet en dan is twee keer vlak achter elkaar remise aanbieden heel onbeleefd, je kan er een berisping van de wedstrijdleider voor krijgen.

Zo wordt de goedhorende gekweld door onzekerheid. De dove schaker wint, glimlacht fijntjes en zegt: ,,Ach, had u remise aangeboden? Dat had ik zeker aangenomen als ik het gehoord had.'' Zelfs

Euwe heeft deze moordende opmerking een keer in de mond genomen en met zijn gehoor was niets mis.

Gisteren barstte tegen drieën een bierfestival in volle hevigheid los. De binnenmuren van de Beurs stammen uit een kloek tijdsgewricht en kunnen veel dempen, maar tegen een bierfestival is niets bestand.

Kortchnoi was toen overigens al klaar. Hij had tegen wereldkampioene Xie Jun remise gespeeld na een wisselvallige partij waarin hij eerst beter stond en later slechter.

Tijdens de nazit geeft Kortchnoi graag les. Hij besloot zijn college met de opmerking dat Xie Jun nog steeds iets moest leren, maar wat precies was niet goed te verstaan.

De andere acht moesten nog een paar uur met de muziek mee. Oudere schaakliefhebbers haalden herinneringen op aan 1977, toen Larsen en Portisch een kandidatenmatch speelden in De Doelen in Rotterdam, waar tegelijkertijd het Leger des Heils zijn boodschap verkondigde `uit duizend kelen, begeleid door de schalmei, de bazuin, de citer, de bel en de rinkelbom.' Zo drukte Donner het uit, die oorgetuige was. Larsen en Portisch ontvluchtten toen hun speelzaal, maar de veteranen en de vrouwen gaven gisteren geen krimp.

Voor het eerst zagen we gisteren oud-wereldkampioen Smislov op winst spelen. Hij had een keer verloren van Sofia Polgar en verder alles heel snel remise gespeeld, maar nu liet hij tegen de Chinese Zhu Chen zien dat hij ook nog wel wil bijten als hij een vinger in de mond krijgt gestopt. Voor een overwinning was zijn voordeel net niet genoeg.

Ioseliani en Galliamova wonnen van Hort en Taimanov en daardoor staan halverwege de wedstrijd de vrouwen met 13-12 op de veteranen voor. In het persoonlijk klassement leiden Xie Jun, Zhu Chen, Galliamova en Portisch met 3 uit 5.

In de perskamer was het grappig om te volgen hoe Sofia Polgar en Lajos Portisch hun remisepartij samen in het Engels bespraken, alsof ze vergeten waren dat ze allebei Hongaar zijn. Misschien deden ze het voor ons.

Wit Xie Jun-zwart Kortchnoi.

Hier was Xie Jun terecht erg benauwd voor 27...Dxb2 28. Dxh5 Kh8. Zwart dreigt dan 29...Th6 en na 29. Dxf7 Tg6 staat zwart duidelijk beter. Kortchnoi had de zet 28...Kh8 niet gezien en in de partij werd gespeeld 27...Dc2-f2 28. Dg5xh5 Ta8-e8 29. Dh5-g4 g7-g6 30. Pd5-c7 Hier zou 30. Dg2 gunstig voor wit zijn geweest. 30...Df2xb2 31. Pc7xe8 Te6xe8 32. Dg4-d7 Te8-e6 33. Dd7xb7 Db2-f2 34. Db7xb4 Df2xf3+ 35. Tg1-g2 Remise.

    • Hans Ree