Beurs begint rustig met nieuw systeem

De introductie van een nieuw handelssysteem verliep vanochtend geruisloos. Beursmakelaars leken vanochtend geen problemen te hebben om met de nieuwe handelssystematiek om te gaan. Het Damrak viel in positieve zin op doordat de koersdalingen minder sterk waren dan de verliezen die collegabeurzen in Europa leden.

Een rustige beurshandel kon de professie in het Amsterdamse financiële centrum vanochtend wel gebruiken. Voor het eerst moest gewerkt worden met een nieuwe handelssystematiek die overgenomen is van de Franse aandelenbeurs.

Bij de totstandkoming van de Europese beursorganisatie Euronext was reeds afgesproken dat het Damrak over zou stappen op een systeem dat werkt met `animateurs' die in opdracht van de kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen de handel in de betreffende fondsen verlevendigt. Dit `prijsgedreven' systeem, waarbij de koersverlevendigers gedwongen zijn biedprijzen af te geven, komt in de plaats van de vertrouwde hoekmannen die voorheen – `ordergedreven' – koop- en verkooporders bij elkaar brachten.

Even voor het middaguur stond de AEX-index op licht verlies: 2,36 punten (0,5 procent) op 470,45 punten. De Midkap-index, voor de middelgrote fondsen, noteerde een plus van 5,9 punten (1,4 procent) op 423,95 punten.

KPNQwest, de glasvezeldochter van KPN, zorgde vanochtend voor optimisme bij beleggers. Het bedrijf schroefde zijn omzetprognose voor heel 2001 op tot 800 miljoen euro. Er zijn weing bedrijven in de telecombranche die dergelijke positieve bijstellingen kunnen melden. De koers van KPNQwest steeg vanochtend met ruim 1 procent tot 8,30 euro.

De koers van HBG stond op een klein verlies nadat Heijmans aankondigde op te houden met flirten. De bouwonderneming studeert al een aantal maanden op een bod op HBG, waarbij de baggeractiviteiten zouden worden doorgestoten naar Boskalis. Heijmans reageert hiermee op de jongste onderzoeksuitkomsten in de baggeroorlog. Het tweede onderzoek naar wanbeleid lijkt opnieuw in het voordeel van het huidige HBG-bestuur te spreken. De koers van Heijmans daalde vanochtend met 2,5 procent naar 21,45 euro.

Uitzendbureau Randstad sprong met ruim 9 procent op tot 14 euro. Volgens handelaren werd gereageerd op uitspraken van Alex Mulder, bestuursvoorzitter van het concurrerende United Services Group (het voormalige Unique). Mulder stelde in een televisieprogramma dat de aandelen van Randstad zijn ondergewaardeerd. Het aandeel van Unites Services Group boekte ook winst en klom vanochtend met 3 procent naar 19,90 euro.