`Antrax-brieven uit VS zelf'

De Amerikaanse federale recherche (FBI) en de inlichtingendienst CIA hebben een sterk vermoeden dat de antrax-brieven die sinds 4 oktober worden gevonden, zijn verstuurd door Amerikaanse rechts-extremisten.

Dat hebben anomieme FBI- en CIA-agenten gezegd tegen de Amerikaanse krant The Washington Post. ,,Alles wijst op een binnenlandse bron. Niets komt overeen met het type operatie dat door buitenlandse terroristen wordt uitgevoerd'', aldus een hoge FBI-ambtenaar.

De FBI en CIA zoeken niet langer naar een verband tussen de antrax-brieven en de aanslagen van 11 september op New York en Washington, maar hebben hun aandacht verlegd naar diverse Amerikaanse groepen, waaronder neo-nazigroepen, die geen connectie hebben met Osama bin Laden en diens Al-Qaeda-netwerk.

Alhoewel de FBI en de CIA geloven dat Al-Qaeda nieuwe aanslagen voorbereidt, ,,gelooft niemand dat de antrax-golf'' een nieuwe terroristische actie is, aldus een FBI-agent. ,,Dit heeft niet het patroon van een aanslag van Al-Qaeda.'' De diensten waarschuwen dat de angst voor bioterrorisme de aandacht van een grotere bedreiging, zoals een nieuwe aanslag door aanhangers van Bin Laden, afleidt.

Dit weekeinde is opnieuw bij een postsorteerder in Brentwood, New Jersey, miltvuur (antrax) geconstateerd. De vrouw heeft de potentieel dodelijke antraxbacterie waarschijnlijk ingeademd toen zij brieven verwerkte. Twee van haar collega's overleden vorige week. Tot nu toe zijn er drie mensen aan miltvuur overleden, elf mensen werden ziek, meer dan veertig mensen raakten besmet met de bacterie.

Ook in Washington zijn opnieuw sporen van de bacterie gevonden, ditmaal in een postkamer van het Hooggerechtshof. Uit voorzorg zullen de negen rechters vandaag zitting houden in een rechtbank elders in de stad. Sporen van antrax zijn inmiddels op achttien verschillende plaatsen in Washington aangetroffen.

De Amerikaanse regering ligt onder vuur over de manier waarop de antrax-aanslag is behandeld. Medewerkers van de Amerikaanse posterijen klagen dat pas toen de tweede postsorteerder overleed, postsorteercentra werden onderzocht en werknemers werden getest op de bacterie. Stafchef van het Witte Huis, Andrew Card, zei geen reden te hebben te vrezen dat postbodes in gevaar zijn wanneer ze post bezorgen. Wel nemen meer dan 10.000 werknemers van de posterijen uit voorzorg antibiotica.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De US Postal Service heeft een contract gesloten met het Amerikaanse bedrijf Titan dat apparatuur levert om voedsel en medische gebruiksmaterialen met straling te pasteuriseren. Titans dochterbedrijf SureBeam zal om te beginnen voor 40 miljoen dollar acht elektronenbundelsystemen leveren die in Washington worden geplaatst. De apparaten zijn lineaire versnellers die een bundel hoogenergetische elektronen (bètastraling) afgeven, waarmee brieven en pakjes tot ongeveer 30 centimeter dikte kunnen worden ontsmet. Washington verwacht dat er de komende weken nog sporen van miltvuur worden gevonden.