`Akkoord op komst over status Gibraltar'

De Britse en de Spaanse regering onderhandelen over een geleidelijke overdracht van de omstreden Britse kolonie Gibraltar aan Spanje, of het delen van de soevereiniteit. Dat meldt vandaag de Britse krant The Guardian, die zich beroept op een anonieme Britse functionaris.

De onderhandelingen over de kolonie, die sinds 1704 Brits is, zouden vóór december 2002 moeten zijn afgerond. Geleidelijke overdracht of een compromis over de soevereiniteit zijn volgens hem twee van de opties op tafel. Beide regeringen zullen volgende maand in Barcelona de overlegagenda verder uitwerken. Daarbij zit voor het eerst een vertegenwoordiging van de bevolking van Gibraltar aan. Ze maakt deel uit van de Britse delegatie, omdat Spanje Gibraltar niet als zelfstandige entiteit erkent.

Londen en Madrid spreken al veertien jaar over Gibraltar, een cruciaal marinesteunpunt aan de ingang van de Middellandse Zee. De diplomatieke stroomversnelling lijkt het gevolg van de warme band tussen de Britse premier Tony Blair en zijn Spaanse collega José María Aznar. Eerdere pogingen om tot een oplossing te komen mislukten.

De status van Gibraltar wordt vaak verbonden met die van Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves in Noord-Afrika. Marokko maakt aanspraak op deze gebiedsdelen. Teruggave van Gibraltar aan Spanje zou deze eis ondersteunen. Dit weekeinde werd de Marokkaanse ambassadeur in Madrid teruggeroepen. Marokko heeft nog geen reden opgegeven.