Ajax is bedrijfsongeval weer te boven

Even moet Ajax-trainer Co Adriaanse gisteren hebben gevreesd dat het drama tegen Heerenveen zich in de Arena zou herhalen. Ook Willem II scoorde namelijk vlak voor rust de gelijkmaker. In Friesland zakte Ajax vervolgens als een kaartenhuis in elkaar en leed de koploper met forse cijfers de eerste nederlaag van dit seizoen. Opgelucht constateerde Adriaanse dat die afgang vooralsnog een bedrijfsongeval is geweest. Ondanks een bedenkelijke terugval in de slotfase van de eerste helft boekte zijn ploeg met bij vlagen wervelend voetbal een 4-1 zege op het steriele Willem II.

Adriaanse dient de komende dagen wel te puzzelen met zijn opstelling voor de return tegen FC Kopenhagen, waarin behalve de geschorste middenvelder Van der Vaart ook de met een diepe vleeswond afgevoerde verdediger Yakubu ontbreekt. Ajax moet bovendien afwachten of libero Chivu, die gisteren ontbrak wegens een blessure, bijtijds hersteld is voor de tweede ontmoeting met de Denen in de UEFA Cup. Anders wordt het centrum van de verdediging wederom gevormd door de Noor Bergdølmo en de 17-jarige Heitinga, die als vervanger van Yakubu met flair de taak van Chivu overnam. Vooral Van der Vaart zal tegen Kopenhagen node worden gemist, want ook tegen Willem II manifesteerde de 18-jarige middenvelder zich met enkele verrukkelijke acties als de dirigent van Ajax.

In de rol van schaduwspits liet Van der Vaart bovendien zijn negende doelpunt van dit seizoen aantekenen, waarmee hij zelfs topscorer van de eredivisie is. De treffer werd ingeleid door een doldrieste sliding van Yakubu in een duel met Willem II-speler Victoria, waarna Van der Meyde de bal meteen naar Van der Vaart transporteerde. In tweede instantie passeerde hij Willem II-doelman De Vlieger (1-0), waarna Yakubu met een flink wond boven zijn knie per brancard werd afgevoerd. De Ghanese voorstopper is tenminste een week uitgeschakeld. Ajax beëindigde de wedstrijd tegen Willem II zelfs met tien man, toen Adriaanse het zich bij een 4-1 voorsprong na drie wissels kon permitteren ook rechtsback Trabelsi met een spierblessure naar de kant te halen.

Desondanks had Adriaanse zich meer zorgen gemaakt over de geestelijke schade die zijn elftal bij Heerenveen had opgelopen. ,,Is dit het begin van een mindere periode of hebben mijn spelers deze klap mentaal verwerkt'', vroeg hij zich af. Op basis van het eerste en het laatste half uur van de wedstrijd tegen Willem II is het een verleidelijke gedachte voor Adriaanse om te concluderen dat zijn team slechts even uit de rails is gelopen. Met drie voortdurend van positie wisselende aanvallers en Van der Vaart als een bij Ajax nog nauwelijks gebruikte `tien', werd de matige defensie van Willem II voortdurend onder druk gezet. Maar van dat kwartet wordt tevens zoveel loopwerk verwacht dat Ajax kwetsbaar wordt, zodra hun pressie op de tegenstander verflauwt.

Daardoor kon Willem II tegen het einde van de eerste helft zelfs de indruk wekken dat het zich niet alleen opzichtig aan Ajax had aangepast om de schade beperkt te houden. Met overdreven veel lof voor zijn voormalige werkgever sprak Adriaanse van een ,,pro-actieve aanpassing'' door collega Hans Westerhof, die zijn spits Bombarda wederom niet in de Arena liet optreden. Hoewel aanvaller Shoukov in de 45ste minuut zijn hand nodig had om de bal te controleren alvorens middenvelder Caluwé te bedienen, viel op het fraaie schot van de Belg niets af te dingen: 1-1. Na rust zal Adriaanse zich even hebben afgevraagd of hij met Hossam wel de juiste spits had opgesteld, tot hij wederom door een middenvelder werd gered.

Als linksback beleefde O'Brien tegen Heerenveen een dramatische avond, toen zijn directe tegenstander Nurmela met drie vrije trappen aan de basis stond van de afstraffing voor de Amsterdammers. Links op het middenveld onderstreepte de 24-jarige Amerikaan gisteren zijn waarde als multifunctionele speler, die zich reeds op 15-jarige leeftijd had aangemeld. ,,In 1992 schreef O'Brien een brief aan de KNVB of hij stage mocht lopen bij een Nederlandse profclub'', vertelde Adriaanse. ,,Ik was toen net begonnen als directeur opleidingen bij Ajax en ik was de enige die op zijn brief reageerde. O'Brien voldeed en toen John een contract kreeg aangeboden, heeft hij zelf een gastgezin gezocht, terwijl dat fenomeen nog niet bestond. O'Brien heeft zichzelf ook accentloos Nederlands geleerd. In veel opzichten is hij een voorbeeld voor de jeugd.''

De Amerikaan doorbrak de patstelling tegen Willem II met een fraaie kopbal in de 72ste minuut op aangeven van Wamberto, waarna spits Machlas als vervanger van Hossam zijn gram mocht halen met een doelpunt en een assist bij de vierde goal van invaller Knopper. ,,Nikos heeft zelfs voor het eerst in zijn carrière een sliding gemaakt op de helft van de tegenstander'', zei Adriaanse lachend. Zo solliciteerde de Griek wederom naar een basisplaats, hoewel de in de competitie geschorste Ibrahimovic net als twee weken geleden tot de selectie behoort voor de confrontatie met FC Kopenhagen. Aanvoerder Galasek speelt zeker, omdat Adriaanse hem na een lange revalidatie wil belonen voor zijn spel van vorig seizoen. Of hij ook met andere spelers dezelfde consideratie zou tonen? Alleen op die ,,gewetensvraag'' moest de goed geluimde coach van Ajax gisteren het antwoord schuldig blijven.

Ajax

4

Willem II

1

Ruststand 1-1. 19. Van der Vaart 1-0, 42. Caluwé 1-1, 72. O'Brien 2-1, 80. Machlas 3-1, 88. Knopper 4-1. 3-3. Schds: Bossen. Tsch: 37.532.

    • Robèrt Misset