Aart Staartjes wint Cinekidleeuw voor televisie-oeuvre

Acteur Aart Staartjes, bekend als onder meer Meneer Aart in Sesamstraat, heeft gisteren een Gouden Cinekidleeuw voor zijn hele oeuvre gekregen op het jaarlijkse Cinekidfestival voor jeugdfilm en -televisie in Amsterdam. Cinekid maakte ook bekend dat er een boek komt over het werk dat Staartjes de afgelopen decennia voor de Nederlandse kindertelevisie maakte. In het boek, dat wordt geschreven door Sietse van der Hoek, komen behalve Staartjes zelf collega's als Joost Prinsen en Wieteke van Dort aan het woord. Het moet verschijnen in april 2002.

De Cinekid Film Award ging gisteren naar de Duitse film Een hand vol gras van Roland Suso Richter. Een vakjury noemde de film `een bijzonder mooi gemaakte film', waarin op overtuigende wijze het verhaal wordt verteld van een kind dat zijn eigen weg kiest in moeilijke omstandigheden. De publieksprijs ging naar de Duitse film Die nieuwe vader van Andrea Katzenberger. De Kinderkast-televisieprijzen voor de beste programma's voor kinderen tussen de 4 en 16 jaar in de categorie fictie gingen naar de VPRO-series Poppentje (vakjury) en Loenatik (publieksjury). Beste non-fictie jeugdprogramma was volgens de vakjury een uitzending van Het Klokhuis (NPS) over asielzoekers. De publieksjury koos het NCRV-programma Willem Wever.