Opinie

    • Youp van ’t Hek

Zwijggeld

Even wat rechtzetten: een paar weken geleden schreef ik in mijn column Marniks over een jongen die op het pleintje tegenover mijn huis ontgroend werd en 's morgens om half vijf in de stromende regen kuchend en kotsend rondjes moest rennen in zijn onderbroek. Ten onrechte dacht ik dat de jongens van het bij mij om de hoek zetelende dispuut Atomos waren. Domme blunder. De heren waren van Vesta. Mijn oprechte excuses! Hoe maak ik deze blunder goed? Ik heb al drie rondjes geheel bloot om het pleintje gerend.

None

Deze week heb ik het meest gelachen om de dorpsklucht in de gemeente Leeuwarden. Vijftigduizend gulden democratisch zwijggeld! Ik heb de onzin die loco-burgemeester De Haan daarna uitkraamde gelezen en gehoord. Wat een droefheid. Zo'n mevrouw mag de coltruibreivereniging in Saaksum nog niet eens leiden, laat staan een gemeente met meer dan zevenhonderd zielen. Inmiddels zijn de Friese partijen overeengekomen dat er niet meer gezwegen hoeft te worden en maandagavond wordt het gezellig. De bakken modder staan klaar. Open die put en snuiven die lucht!

Wie zwijggeld had moeten vragen is onze huidige minister van Sociale Zaken Willem Vermeend. Als staatssecretaris van Financiën heeft hij er destijds voor gezorgd dat een fiscaal akkefietje van filmproducent Ate de Jong, een vriendje van partijgenoot Jeltje van Nieuwenhoven, even vlug geregeld werd. Hij vroeg aan Ate wel om er `discreet' mee om te gaan, maar Ate bivakkeert dagelijks in de buurt van de gezellige showbizzkakeltjes Jeroen Krabbé en Edwin de Vries en dan weet je het wel. Toch raar dat een man als Vermeend zich inlaat met dit soort vriendjespolitiek. Toen Lubbers op het briefpapier van de Nederlandse staat aan een paar Koeweitse tulbanden geld vroeg, omdat zijn broer dat nog van die gozers kreeg, was het land terecht te klein. Links Nederland had het over christelijk gesjoemel en typisch CDA-gedrag. En nu doet hij precies hetzelfde. Jeltje mocht als dank op de aftiteling van De ontdekking van de Hemel. Net als Rick van der Ploeg. Nooit geweten dat briljante Rick zo ijdel was. Weer wat geleerd.

Maar van Vermeend snap ik niks. Het is toch wel dezelfde Vermeend, die een aantal jaren terug de belastingnomaden in het Belgische Brasschaat zo hard mogelijk aanpakte? Ik was een tijdje geleden al zeer verbaasd dat hij bij een voetbalwedstrijd plaatsnam in een skybox van de Staatsloterij. Skyboxvolk nodigt je nooit zomaar uit. Dat moet er op termijn altijd wat voor terug hebben. Al is het maar het telefoonnummer van Jeltje.

Politici laten zich de laatste tijd graag entertainen door het grote geld, zitten regelmatig aan de meest vreemdsoortige dineetjes, vaak als gast van een onroerend-goedproleet, die voor twintigduizend gulden een tafel heeft gehuurd.

Na drie glaasjes Chablis wordt er een e-mailadres of een geheim telefoonnummer uitgewisseld en op een stille zondagmiddag pingelt het mobieltje in de zak van de minister.

,,Willem, met Ate! Zit je in de skybox? Dus je ontdekt de hemel! Grapje! Daar wil ik het namelijk even over hebben. Mijn film De Ontdekking van de Hemel loopt zo goed en nou wil ik Zalm even spreken over zijn norm. Heb jij voor mij het nummer van Gerrit? Ik wil namelijk wat winst wegsluizen. Legaal natuurlijk, maar wel via een snelle Aruba-constructie. Hij hoeft zelf niet in te grijpen. Welke ambtenaar moet ik bellen? Van Bos? Is dat familie van Máxima van Bos? Piet Hein van Bos! Die ken ik. Die heb ik ooit nog in zijn blote reet om een pleintje laten rennen. Hij is namelijk ook van Vesta. Hé, bedankt hè. Zie je maandag op de première bij Joop''.

Over de premières bij Joop gesproken. Mij kwam ter ore dat dat domme volk dat bij de ingang van het Circustheater achter de dranghekken naar onze derderangs sterretjes staat te juichen, hiervoor betaald wordt. Ik begreep al niet dat er een randdebiel te vinden is die voor Georgina Verbaan, Katja Schuurman en ander soapgereutel zijn warme huis uitkomt. Holland speelt Holywood. Aandoenlijk toch? En die sterretjes maar denken dat ze populair zijn. Of het echt waar is? Ja! Van wie ik het heb? Zeg ik niet! Wat ik voor dat zwijgen krijg? Ik doe het gratis.

    • Youp van ’t Hek