Zwaktebod

Durft 'ie 't, of durft 'ie 't niet?

Maandag wil bouwbedrijf Heijmans met het lang verwachte officiële biedingsbericht komen voor het in juni aangekondigde vijandige bod op bouw- en baggerbedrijf HBG.

Maar hoeveel zin heeft het biedingsbericht nog? Zo'n dik pak papier produceren is een kostbare klus. Heijmans moest een uitgebreid juridisch en financieel onderzoek ondergaan, omdat het bod deels in eigen aandelen wordt uitgebracht en de financiële wereld wil weten hoe de vlag er nu bij hangt. Beleggers krijgen in ruil voor een aandeel HBG de optelsom van eenderde aandeel Heijmans plus 14 euro contant, al staat dat laatste bedrag nog niet vast.

Het maken van een biedingsbericht is echter de kleinste horde die Heijmans moet nemen. Om te beginnen voelen het bestuur en de commissarissen van HBG na jarenlang touwtrekken met baggeraar Boskalis niets voor een overname. HBG wil het heft in eigen handen houden. Heijmans wil na een succesvol bod de bouwactiviteiten zelf houden en de goed winstgevende baggerzaken verkopen aan Boskalis, die daarvoor al 1,25 miljard gulden heeft geboden.

Heijmans kan hoop putten uit het feit dat de ondernemingsraad van HBG denkt dat zijn concern nog steeds gevaar loopt. Hij heeft al een stichting opgericht om bij de rechter en op aandeelhoudersvergaderingen het werknemersbelang te behartigen.

Heijmans kan rekenen op de sympathie van een flinke groep HBG-beleggers. Zij hebben hun buik vol van de ondermaatse financiële prestaties van HBG en willen geld verdienen met een bod plus overnamepremie. Zij hebben de afgelopen maanden HBG in het nauw gedreven bij het Amsterdamse gerechtshof.

Maar gistermiddag kreeg het HBG-beleid, inclusief de controversiële samenwerking met de baggerdivisie van Ballast Nedam, de zegen van drie onderzoekers die het hof had ingezet. Ontbinding van deze baggerbundeling was een voorwaarde van Heijmans voor het doorzetten van zijn bod.

Dan is er de economie. De Duitse bouwmarkt, waar HBG na een mislukte overname ongelooflijke bedragen in een zwart gat zag verdwijnen, blijft in mineur. In Nederland kunnen de investeringsniveaus eveneens terugvallen.

Rest de laatste horde: beleggers op de financiële markten geloven niet in het bod van Heijmans. De koers van HBG is een schim van de waarde van het bod.

Heijmans heeft nog één kans: de overnameprijs verhogen tot een verpletterend bod, dat HBG niet kan weigeren en de baggersamenwerking met Ballast Nedam ontbindt. Maar dat kan Heijmans in zijn eigen belang en dat van zijn beleggers maar beter niet aandurven.

    • Menno Tamminga