Winterspelen?

Het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg stelde deze week de Winterspelen van 2002 in het Amerikaanse Salt Lake City ter discussie met het oog op de oorlog tussen de Verenigde Staten en Afghanistan. Terechte bezorgdheid?

Hennie Kuiper, olympisch wielerkampioen op de weg in 1972: ,,Waarom zouden de Spelen niet door moeten gaan? Die Heiberg wil waarschijnlijk een bepaalde discussie op gang brengen. Overal gebeurt wel iets, op de hele wereld zijn talloze brandhaarden. Het is natuurlijk vreselijk dat de Verenigde Staten en Afghanistan in een oorlog zijn verwikkeld, maar op elk continent woedt wel een oorlog. Toen ik in München olympisch kampioen werd, was er ook van alles aan de hand. Iedereen weet nog wat er toen gebeurde en ziet de beelden weer voor zich. Er waren gijzelingen, er vielen doden, de politieke situatie was gespannen. Er was agressie, maar toch gingen de Spelen gewoon door. Als je toegeeft aan terrorisme, kun je nooit meer een evenement als de Olympische Spelen organiseren. De wereld moet leefbaarder worden en daar kan sport een bijdrage aan leveren.''

Joop Alberda, technisch adviseur NOC*NSF: ,,De hele wereld zoekt momenteel naar nieuwe maatstaven op het gebied van veiligheid. De bezorgdheid van Heiberg is te begrijpen. Alles is mogelijk, dus ook een eventuele afgelasting van de Spelen. Ik zat in 1972 in het Olympisch stadion van München toen de mededeling werd gedaan dat de Spelen ondanks alles doorgingen. Ik dacht destijds: `Dit kan niet, dit mag niet'. Een hoop mensen gaan zich binnenkort ongetwijfeld over de vraag buigen of de Spelen in Salt Lake City wel of niet door moeten gaan. Belangrijk is ook het advies van de diverse ministeries van Buitenlandse Zaken. Is het veilig om naar de Verenigde Staten af te reizen of niet? Het is een interessante kwestie: aan de ene kant het grootste sportevenement ter wereld, aan de andere kant de wereldproblematiek. Hopelijk komt er uiteindelijk een oplossing die bevredigend is voor onze samenleving.''

Jan Rijpstra, Tweede-Kamerlid voor de VVD, portefeuille sportzaken: ,,Ik kan me de bezorgdheid van Heiberg goed voorstellen. Ondanks dat geen enkel evenement gevrijwaard kan blijven van problemen, moeten de Olympische Spelen in Salt Lake City gewoon doorgaan. De komende maanden vinden mondiaal grote evenementen plaats. Die worden toch ook niet afgelast. Het is niet goed om toe te geven aan terrorisme, er zijn bepaalde grenzen die niet overschreden moeten worden. Aan de andere kant: als de risico's te groot worden, is het misschien beter om de Spelen niet door te laten gaan. De Spelen van 1972 werden misschien ook wel te snel hervat na de terroristische acties daar. Het IOC heeft in ieder geval genoeg geld om te zorgen dat de veiligheid van alle betrokkenen tijdens de Spelen van 2002 gegarandeerd is.''

Jan Bos, schaatser: ,,De Spelen van 2002 moeten absoluut doorgaan. Salt Lake City zal normaal gesproken geen doelwit worden van terroristische acties. Natuurlijk is het aantrekkelijk om het grootste sportevenement ter wereld te bombarderen, maar er wordt alles aan gedaan om criminelen geen kans te geven. Zo is er al een vliegverbod afgekondigd gedurende de Spelen, tijdens wedstrijden mag er boven de stadions niet gevlogen worden. Dat geeft ons, de sporters, een veilig gevoel. Onder de meeste atleten bespeur ik nog geen angst om naar Salt Lake City af te reizen. Als moslimfundamentalisten de VS echt willen raken, zullen ze politieke doelwitten kiezen.''

Hein Verbruggen, voorzitter internationale wielerunie UCI en lid IOC: ,,Ik deel de bezorgdheid van Heiberg niet. De Spelen zijn een evenement als elk ander, en ook in 2002 is er sprake van voldoende veiligheid voor alle betrokkenen. Sport verbroedert volkeren, dat zal volgend jaar weer bewezen woren. De Spelen moeten gebruikt worden om de onderlinge verstandhouding tussen landen te bevorderen. Sport is een belangrijk bindmiddel. Het IOC is ervan overtuigd dat de Spelen in Salt Lake City een groot succes worden. Iedereen kan met een veilig gevoel van sport genieten.''

    • Marcel Abrahams