Verlegenheid door Van Zwol

Het ging dan toch door, het WK bridge. Dankzij het slagvaardige optreden van de Wereld Bridge Federatie zijn, vanwege de aanslagen in de Verenigde Staten, de kampioenschappen te elfder ure verplaatst van Bali naar Parijs. Dat is een ongekende krachtsinspanning, zeker nu men erin is geslaagd het speelschema en de data vrijwel ongewijzigd te laten. De eerste week van Parijs zit er bijna op. De eerste uitslagen bevestigen dat het Nederlands vrouwenteam, dat in Parijs zijn titel verdedigt, het niet gemakkelijk heeft. Van de achttien deelnemende landen zijn er tien van gelijkwaardig niveau. Samen met Nederland strijden ze voor een plaats bij de eerste acht, die toegang geeft tot de kwartfinales. In de eerste ronde was Zuid-Afrika de tegenstander. Dit land werd vooraf niet gerekend tot de concurrentie, maar bood wel onverwacht felle tegenstand. Halverwege keek Nederland tegen een 10-20 achterstand aan. Toen werd dit spel op tafel gelegd:

O/OW

♠ V 8 7

♡ 6 3

♦ H 8 6 3 2

♣ 10 8 7

♠ H

♠ A 4 3

♡ 8 7 5 4 2

♡ A H V 10

♦ V 5

♦ A 10

♣ A H 5 3 2

♣ V B 6 4

♠ B 10 9 6 5 2

♡ B 9

♦ B 9 7 4

♣ 9

Grootslem in sans, harten of klaveren zit erin. Maar hoe bereik je dat?

Open kamer

West

Noord

Oost

Zuid

Simons

Pasman

2SA

pas

3♦

pas

3♠

pas

4♣

pas

4♦

pas

4SA

pas

5♣

pas

5♠

pas

5SA

pas

6♣

pas

7♡

pas

Een prachtige biedserie van Anneke Simons en Jet Pasman:

3♦ is tranfer naar harten; 3♠ is een controlebod en een mooie hand voor harten; 4♣ en 4♦ zijn controlebiedingen; 4SA is Roman Key Card Blackwood; 5♣ geeft vier sleutelkaarten aan (troefheer inbegrepen); 5♠ vraagt naar troefvrouw, door 5SA positief beantwoord (zonder andere heren); 6♣ tot slot vraagt om een derde ronde controle in klaveren (de vrouw of een doubleton).

Gesloten kamer

West

Noord

Oost

Zuid

Hoogweg

Van Zwol

2SA

pas

3♦

pas

4♡

pas

4SA

pas

5♣

5♠

6♡

pas

pas

pas

Vijf schoppen van Wietske van Zwol was een bijzonder bod. Het bracht west in grote verlegenheid. Van Zwol: ,,Ik bedoelde het puur om te verhinderen dat west naar troefvrouw kon vragen nu ze op weg waren naar groot slem. Gezien de voor mij gunstige kwetsbaarheid durfde ik het wel aan.''

Het gelijk van Van Zwol vertaalde zich in 13 imps winst en dankzij dit spel won Nederland de wedstrijd alsnog met 16-14.

In de tweede ronde kwam Nederland uit tegen Verenigde Staten 2 met onder meer de gevreesde Shawn Quinn – de nummer een speelster van de wereld – in de gelederen. De strijd ging precies gelijk op en eindigde in een gelijk spel. Ter illustratie een grappig spel:

N/NZ

♠ A 4

♡ 9 6 2

♦ V 8 7 2

♣ A V 8 7

♠ B 7 6 5 2

♠ 10 8

♡ H V 10 3

♡ A B 8 7

♦ H 5 3

♦ B 9 6

♣ 5

♣ 10 9 4 3

♠ H V 9 3

♡ 5 4

♦ A 10 4

♣ H B 6 2

Op beide tafel identieke gebeurtenissen: NZ boden 1♣ - 1♠ - 1SA - 3SA. Tegen dat contract raapten OW de eerste vier hartens op, waarna west op de klavers in een schoppen/ruitendwang kwam. Negen slagen. Onvermijdelijk? Nee, OW mogen maar hooguit twee hartens meenemen. Daarna is het contract niet meer te winnen.

Inmiddels hebben we Zwarte Dinsdag achter de rug, de dag waarop het Nederlands vrouwenteam zijn zwakste prestatie ooit neerzette: in de ochtendwedstrijd roemloos gelijk tegen Indonesië,

's middags bridgeles van China (4-25) en in de vooravond een beschamende nederlaag tegen het onbeduidende Venezuela (8-22).

De Nederlandse vrouwen staan vijftiende; de voor kwalificatie vereiste achtste plaats lijkt ver weg.

    • Jan van Cleeff