Talibaan executeren Abdul Haq

De Talibaan hebben gisteren de oud-verzetsstrijder en commandant van de oppositie in ballingschap, Abdul Haq, enkele uren nadat hij werd gepakt, geëxecuteerd.

De 43-jarige Haq was 21 oktober heimelijk naar Afghanistan teruggekeerd in een poging een opstand te organiseren tegen de Talibaan.

De dood van Haq ondermijnt plannen van de Verenigde Staten een brede coalitie te vormen rond de ex-koning van Afghanistan. De VS geloven dat die coalitie nodig is voor de vorming van een nieuwe regering na de val van de Talibaan.

Haq werd gezien als een belangrijke vertrouweling van ex-koning Zahir Shah die in staat werd geacht gematigde Talibaan over te halen.

Abdul Haq was één van de helden uit de strijd tegen het Sovjetleger. Hij woonde de laatste jaren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar vestigde zich enkele weken geleden in Pakistan om van daaruit deel te nemen aan de vorming van een nieuwe regering in Afghanistan.