SELECTIE Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Oud-burgemeester en oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper en ex-burgemeester van Volendam F. IJselmuiden debatteren over de vraag in hoeverre een burgemeester te handhaven is als er sprake is van verstoorde verhoudingen in de politiek, zoals nu in Leeuwarden. Verder president-directeur van Shell Jeroen van der Veer over de verantwoordelijkheid van het bedrijf voor milieuvervuiling door kooldioxide Ned.3, 12.08-13.02u.

Proforma-zitting Miloševic. Rechtstreeks verslag van de tweede proforma-zitting van Slobodan Miloševic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het is een zogenoemde `status conference', waarin de stand van zaken wordt opgemaakt rondom het komende proces tegen de voormalige president van Joegoslavië. Tevens komt de nieuwe aanklacht van het begaan van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië aan de orde. Ook zullen drie `vrienden van het hof' die de rol van advocaat op zich hebben genomen optreden. Onder hen is de Nederlander mr. M. Wladimiroff. Maandag, Ned.2, 9.57u. tot einde zitting.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: 20 Years to life. Regisseur Jonathan Stack zoekt naar de waarheid achter de aanklacht, rechtszaak en veroordeling van Vincent Simmons, een gevangene in Louisiana State Penitentiary in Angola. Ned.3, 21.03-22.00u.

OverLeven. Het noorden van Ethiopië, ooit de woonplaats van de koningin van Sheba, was ooit de enige vindplaats van wierook. Canvas, 21.15-22.00u.

Verdwenen beschavingen. Serie waarin wetenschappers onderzoeken hoe oude beschavingen plotseling konden verdwijnen. In 2200 voor Christus, na de bouw van de grootste piramides, stortte het Egyptische Rijk in. Zandstormen verwoestten het koninkrijk en vormden zo de Sahara. Canvas, 22.30-23.20u.

Panorama. Terroristische aanslagen kunnen ook met biologische wapens uitgevoerd worden. Hoe gemakkelijk kunnen terroristen aan massavernietigingswapens komen en hoe kwetsbaar zijn steden als New York en Londen? BBC1, 23.15-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Kruispunt. Gesprek met pastoor Ad Fritschy uit Bussum die dit jaar door een dakloze junk werd ontvoerd en aan een spoorbaan werd vastgebonden. Hij praat over zijn ervaringen en wijst de katholieke kerk op de toenemende agressie tegen mensen in het pastoraat. Ned.1, 22.12-22.50u.

De liefde. Zeezeiler Henk de Velde is op zoek naar de ware, eeuwige liefde, maar zijn liefde voor de zee wint het telkens van het verlangen naar een vrouw. Verder Janus Sterk die na 18 jaar huwelijk geen vrouw meer wil. Ned.1, 23.45-0.15u.

DRAMA & KUNST

Matinee: Europa Konzert 2001. Concert uit Istanbul met het Berliner Philharmoniker o.l.v. Mariss Jansons. Op het programma staan werken van Haydn (Symfonie met de paukenslag nr. 94 in G ), Mozart (Concert voor fluit en orkest in D groot, KV 314) en Berlioz (Symphonie Fantastique opus 14). Ned.3, 13.02-14.45u.

Crossing Border Festival 2001. Impressies van het Crossing Border Festival 2001, waarin muziek en gesproken woord centraal staan. Door middel van gesprekken met met muzikanten en schrijvers onder wie Chitlin Fooks, Echo the Bunnymen en Joost Zwagerman wordt een beeld van het festival gegeven. RTL5, 14.45-16.00u.

Close-up. Herhaling van het portret van de vermoorde modeontwerper Gianni Versace. Versace is waarschijnlijk door blunders van de politie en de media om het leven gekomen. Ned.1, 18.30-19.30u.

Monarch of the Glen. Begin van een nieuwe reeks. Zie TV-vooraf. BBC1, 21.00-21.50u.

7 dagen. Voor het eerst in de Italiaanse filmgeschiedenis werken dertig regisseurs samen aan de film Un altro mondo é possibile (Er is een andere wereld mogelijk) over het gewelddadige optreden van de politie tijdens de G8-top in Genua. Filmmakers, zoals Ettore Scola, Citto Maselli en de gebroeders Taviani belichten de rol van de Italiaanse pers en het gevaar van de huidige regering Berlusconi voor de democratie. Ned.3, 22.05-22.28u.

Bonanza. De laatste tijd vertrekken veel jonge Nederlandse kunstenaars naar de Duitse hoofdstad. Waarom eigenlijk? Programmamaker Lernert Engelberts zocht een aantal landgenoten op en vergezelde hen bij het maken van hun kunstprojecten in de stad. Afl.: Herfst in Berlijn. Ned.3, 23.38-0.07u.

Kunst... omdat het moet. Naar aanleiding van de gerestaureerde versie van Fritz Langs beroemde film Metropolis (1927) een herhaling van het vorig jaar uitgezonden portret van deze Duitse regisseur. Lang (1890-1974) was een excentriekeling, herkenbaar aan zijn monocle en ooglap. Afl.: Fritz Lang: De Duitse jaren. Ned.3, 0.17-1.15u.

FILM

Bach et Bottine / Bach en Broccoli (André Melançon, 1986, Canada). Typisch `verantwoorde', wat sentimentele kinderfilm. Naar genegenheid hunkerend weesmeisje, dat een stinkdier als huisdier houdt, weet haar mensenschuwe oom te transformeren tot een aandachtige stiefvader. Ketnet, 11.25-12.45u.

Pippi Longstocking (Bill Giggie, 1997, Zweden/Canada). Verdienstelijke animatiefilm over Astrid Lindgrens vermaarde heldinnetje. Zie `Jong'.VRT, 13.30-14.44u.

. Fassloh padjom / Het vijfde seizoen (Rafi Pitts, 1997, Iran/Frankrijk). Debuut van Frans-Iraanse Pitts is een boertige komedie over een al generaties lang voortetterende dorpsvete tussen twee families. Exponent van een ándere Iraanse filmschool dan die van de fictie en werkelijkheid vermengende cineasten als Kiarostami en Makhmalbaf. Ned.3, 14.45-16.00u.

Rama dama (Joseph Vilsmaier, 1990, Duitsland). Regisseur van Herbstmilch portretteert andermaal een vrouw: een Trümmerfrau uit München. Haar man is niet teruggekeerd van het Oostfront.

Ze leidt een kapsalon en voedt

haar kinderen op. ZDF. 15.15-17.00u.

Bulletproof (Ernest R. Dickerson, 1996, VS). Mislukte diapositieve variatie op 48 Hours koppelt agent Damon Wayans aan criminele Adam Sandler in strijd tegen drugsbaron James Caan. V8, 22.00-23.30u., onderbroken door reclame.

The Train (John Frankenheimer, 1965, Frankrijk/Italië/VS). Degelijke en spannende oorlogsthriller waarin het Franse verzet probeert te verijdelen dat de bezetter op de valreep, augustus 1944, kunstschatten naar Duitsland transporteert. Met Burt Lancaster, Jeanne Moreau. ARD, 1.10-3.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Dunderklumpen (Per Ahlin, 1975, Zweden). Familiefilm combineert animatie en live action. Jongetje en zijn geit achtervolgen hun tot leven gewekte speelgoedbeesten. Maandag, Ketnet, 9.25-10.44u.

The Fallen Sparrow (Richard Wallace, 1943, VS). Adequate thriller en een voorloper van de film noir. Teruggekeerd van de Spaanse Burgeroorlog weet John Garfield zich in New York achtervolgd door nazi-spionnen. Maandag, BBC2, 14.50-16.20u., zwart-wit.