SELECTIE Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De arts P. Admiraal meent dat euthanasie vaker voorkomt dan de officiële cijfers aangeven. Volgens hem geven artsen vaak als doodsoorzaak `pijnbestrijding' op terwijl dat geen oorzaak kan zijn. Verder het eerste deel van een dubbelportret van de Afghaanse en de Amerikaanse gemeenschap in Nederland. Ned.2, 17.35-18.50u.

Nova. Reportage over de vele bejaarden in ziekenhuizen die eigenlijk in een verpleeghuis zouden moeten liggen en daardoor de opname van patiënten tegenhouden. Ook een reportage uit Noord-Ierland over het inleveren van wapens door IRA-leden. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Empire of the nude - Omnibus. Over de fascinatie van de Victorianen met het naakt. De één vond het naakte lichaam een bedreiging voor het Britse rijk, voor anderen was naakt een symbool van artistieke zuiverheid. BBC2, 21.10-22.00u.

Killers dont't cry. Over het harde leven in een Zuid-Afrikaanse gevangenis. Zie TV-vooraf. BBC World, 21.10-22.30u.

PRAATPROGRAMMA

Knevel op zaterdag. Jan Terlouw, de voorzitter van de commissie `Eten en genen', gaat in op de toepassing van gentechnologie in ons voedsel. Ned.1, 20.32-21.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Marc-Marie opgenomen. Amusement. Gisteren door Henk van Gelder besproken. Ned.1, 21.00-21.57u.

Opium tv. Aandacht voor het Zwanenmeer van Zuidelijk Toneel Hollandia met 10 bejaarde danseressen en de voorstelling Yasser. Met kunstenares Pam Emmerik wordt gesproken over haar optreden op het Crossing Border Festival en of de kunst na 11 september is veranderd. Ned.1, 17.55-18.22u.

MUZIEK

Marlboro Flashbacks. Zangeres Trijntje Oosterhuis kruipt in de huid van Stevie Wonder en zingt diverse klassiekers. Net5, 0.05-0.40u.

FILM

Never Love a Stranger (Robert Stevens, 1958, VS). Verfilming van bestseller van Harold Robbins over criminele ondergang van jongeman (John Drew Barrymore). BBC2, 14.25-15.55u., zwart-wit.

. Knock on Wood (Norman Panama & Melvin Frank, 1954, VS). Uitstekend komisch vekihel voor Danny Kaye. Als buikspreker raakt hij verstrikt in een internationaal spionage-web. Ook met Mai Zetterling. SBS6, 14.45-16.35u., met reclame.

. The Brothers Karamazov (Richard Brooks, 1958, VS). Keurige maar typische Hollywoodadaptatie van Dostojevski geeft meeste ruimte aan de luchthartigste zoon (Yul Brunner). BBC2, 15.55-18.15u.

Hell Is for Heroes (Don Siegel, 1962, VS). Vakkundig oorlogsdrama. Kleine groep geallieerden versus Duitsers anno 1944. Met Steve McQueen, James Coburn. BBC2, 19.40-21.10u., zwart-wit.

Paulie (John Roberts, 1998, VS). Door Spielbergs DreamWorks vervaardigd avontuur voor de jeugd over volop pratende papegaai met vliegangst. Hij gaat vanuit een dierenlaboratorium op zoek naar het stotterende meisje bij wie hij ooit woonde. Net5, 20.20-22.00u., met reclame.

Her Alibi (Bruce Beresford, 1989, VS). Door writer's block geplaagde auteur Tom Selleck hoopt inspiratie te vinden door zich op te werpen als alibi van een van moord verdachte Roemeense (Paulina Porizkova). Yorin, 21.05-22.50u., onderbroken door reclame.

Club Paradise (Harold Ramis, 1986, VS). Op Caraïbisch eiland gesitueerde standaardklucht grossiert in tangapret, een pendant van onze onderbroekenlol. Verdwaalde rollen van Robin Williams, Peter O'Toole, Twiggy en reggaezanger Jimmy Cliff. V8, 21.40-23.20u., onderbroken door reclame.

Interview with the Vampire (Neil Jordan, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.00-0.05u.

. Cronos (Guillermo del Toro, 1992, Mexico). Buitengewoon originele griezelthriller moet het eerder hebben van emotionele nuances en spitsvondigheden dan van bloedvergieterij. Antiquair krijgt dankzij eeuwenoud beeld het eeuwige leven en verandert tegen zijn zin in een soort vampier. RTL5, 23.00-0.45u., met reclame.

The Daytrippers (Greg Mottola, 1996, VS). Door Steven Soderbergh geproduceerde, in zestien dagen opgenomen debuutfilm over vrouw die met haar hele, ruziënde familie op zoek gaat naar haar met een doorzichtig smoesje in Manhattan verdwenen echtgenoot. BBC2, 23.00-0.20u.

Halloween II (Rick Rosenthal, 1981, VS). Vervolg op John Carpenters cultfilm uit 1978 prolongeert de rol van psychiater Donald Pleasance en die van Jamie Lee Curtis als de door een psychopaat belaagde jongedame. Raffinement van origineel werd echter ingeruild voor zo grafisch mogelijke griezeleffecten. VRT, 23.10-0.37u.

. L'uomo delle stelle (Giuseppe Tornatore, 1994, Italië). In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neo-realisme laat Tornatore een oplichter (Sergio Castellito) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een `screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige film over cinema, honger en bedrog. Ned.1, 23.47-1.34u.

Purple Rain (Albert Magnoli, 1984, VS). Levenswandel van Prince zelf stond model voor broodmagere verhaal van zijn speelfilmdebuut dat in hoofdzaak draait om de overvloedige en uitbundige concertfragmenten op het podium van de First Avenue Club te Minneapolis. Ned.2, 0.05-1.55u.

Overboard (Garry Marshall, 1987, VS). Moralistisch romantische komedie. Gefortuneerd leeghoofdje Goldie Hawn lijdt aan geheugenverlies. Wraaklustige timmerman Kurt Russell laat haar opdraaien voor zijn chaotisch huishouden en vier kinderen. BBC1, 0.10-2.00u.

White Light (Al Waxman, 1990, Canada). Kwiek mengsel van thriller en love story. Zwaargewonde agent Martin Kove hallucineert over een hem onbekende blondine (Allison Hosseck). Eenmaal op krachten gekomen gaat hij haar zoeken. RTL4, 0.15-2.05u., onderbroken door reclame.

. The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1974, VS). Meest winstgevende cultfilm aller tijden is extravagante parodie op horror- en sciencefictionfilms, gesitueerd in het door feestende freaks bevolkte kasteel van travestiet dr. Frank N. Furter. BBC2, 0.20-1.55u.

. O.K. Garage (Brandon Cole, 1998, VS). Ondanks aantrekkelijke cast nergens in de bioscoop uitgebrachte, kleine sympathieke film over drie wankele Newyorkers. John Turturro als timide lasser, Lili Taylor als onnozele lerares en Will Patton als een met een hagedis bevriende ex-reclameman. Ze worden allen het slachtoffer van een malafide garagehouder. Ned.3, 0.22-1.50u.

Road Ends (Rick King, 1997, VS). Dennis Hopper is de sheriff van een woestijnstadje en Mariel Hemingway de lokale hoteleigenaresse in deels in Los Angeles gesitueerde misdaadfilm over een zowel door de FBI als door een gangster gezochte getuige in een drugszaak. V8, 0.40-2.15u., met reclame.

Nevada Smith (Henry Hathaway, 1966, VS). In onevenwichtige western aast halfbloed Steve McQueen op de bandieten die zijn ouders vermoordden (Karl Malden, Arthur Kennedy en Martin Landau). SBS6, 1.00-3.10u., met reclame.

Hell Is a City (Val Guest, 1959, Engeland). Vitale, naar een semi-documentaire neigende politiethriller over de jacht op een ontsnapte juwelendief. Met Stanley Baker, John Crawford en Donald Pleasance. BBC2, 1.55-2.30u., zwart-wit.