Schalken naar halve eindstrijd in Stockholm

Sjeng Schalken heeft zich gisteravond geplaatst voor de halve finales van het tennistoernooi in Stockholm. De Nederlander versloeg de Tsjech Jan Vacek in twee sets: 6-3 en 7-6.

De 25-jarige Schalken ontmoet vandaag in de halve eindstrijd de als vierde geplaatste Argentijn Guillermo Cañas die tot dusver aan een zeer sterk seizoen bezig is. Voor Schalken is het de derde keer dit jaar dat hij de halve finales van een ATP-toernooi bereikt. Eerder lukte de Limburger dat in de toernooien van Washington en Amsterdam.

Schalken bereikte de afgelopen week zonder veel moeite de laatste vier in het toernooi waarin hij vorig jaar in de kwartfinale werd uitgeschakeld. In de eerste ronde versloeg hij landgenoot John van Lottum in twee sets en in de tweede ronde rekende de nummer één van Nederland af met de Australiër Wayne Arthurs.

In de kwartfinale tegen Vacek kende Schalken gisteren opnieuw weinig problemen. De Tsjech, die maandag op het laatste moment nog mocht invallen voor de geblesseerde Australiër Lleyton Hewitt, maakte het de Nederlander alleen in de tweede set moeilijk. Maar Schalken wist de partij uiteindelijk koelbloedig in de tiebreak naar zich toe te trekken.

De andere halve finale in Stockholm gaat tussen de Zweed Thomas Enqvist en de Finse qualifier Jarkko Nieminen. Enqvist rekende voor eigen publiek in drie sets af met de voormalige nummer Chileense één van de wereld Marcelo Rios. Nieminen verastte de Zweedse titelverdediger Thomas Johansson in twee sets.

Nieminen is de eerste Fin in tien jaar die de halve finales van een ATP-toernooi bereikt. Veli Paloheimo was in 1991 in Manchester de laatste. Nieminen, die goede resultaten heeft neergezet bij de challengers, speelt in Stockholm zijn eerste evenement op het hoogste niveau.

In Sint Petersburg waren de Russen Jevgeni Kafelnikov en Marat Safin succesvol in eigen land. Kafelnikov haalde de halve eindstrijd ten koste van de Fransman Fabrice Santoro. Safin schakelde Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic uit.

De twee Russen treffen elkaar in de strijd om een plaats in de finale. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Duitser Rainer Schüttler (winst op de Wit-Rus Max Mirnyi) en de Franse qualifier Michael Llodra (zege op Koubek).