Reeks winstwaarschuwingen is nog lang niet afgelopen

De lijst van Nederlandse bedrijven die dit jaar de winstverwachting moest verlagen is lang, maar nog niet compleet. Wie wordt de volgende?

Handelshuis Hagemeyer en distributeur Buhrmann staan hoog op de lijst. Financieel analisten zeggen dat de twee bedrijven waarschijnlijk nog voor eind december met een winstwaarschuwing zullen komen. Van de 25 bedrijven die samen de AEX-index vormen hebben er dit jaar al tien de winstverwachting bijgesteld, waarvan ABN Amro deze week voorlopig de laatste was.

Een aantal fondsen waarschuwde zelfs meerdere keren. Buhrmann, de grootste distributeur van kantoorartikelen ter wereld, gaf zelfs al drie waarschuwingen dit jaar. Werd de winst per aandeel in mei nog op ten minste 1,85 euro geschat, toch al flink lager dan de 2,10 van 2000, het bedrijf zag zich gedwongen de voorspelling in verschillende stappen bij te stellen tot 1 euro. Maar een rondgang langs analisten maakt duidelijk dat het cijfer eerder rond de 0,88 euro zal uitkomen.

Het bedrijf leunt zwaar op de inkomsten uit de Verenigde Staten waar de economie, zeker na 11 september, flink afzwakt. Een woordvoerder van Buhrmann zegt dat er nog geen reden is om de markt te waarschuwen. ,,We hebben in de eerste tijd na de aanslagen wel minder omzet gezien, maar het is niet te zeggen of dit doorzet.'' Aan de andere kant hadden de aanslagen ook een licht positieve invloed op de omzet. Buhrmann verkocht veel `starterspakketten' aan bedrijven die snel een nieuw kantoor moesten inrichten na de aanslagen.

Handelshuis Hagemeyer zei eind augustus dat winst per aandeel met 10 procent zou groeien naar 2,40 euro, maar dekte zich in door te zeggen dat elke economische verslechtering in de VS en Duitsland het halen van deze doelstelling moeilijk zou maken. De distributeur van onder meer stekkers en kabels zal, aldus analisten, niet verder komen dan 2,25 euro per aandeel.

,,De concurrenten van Hagemeyer laten lagere omzetcijfers zien. Hagemeyer zal het waarschijnlijk beter doen dan de concurrentie, maar het is zonneklaar dat de economische situatie slechter is geworden en dus verwacht ik een waarschuwing'', aldus analist André Moons van Credit Suisse First Boston. Bij Hagemeyer was gisteren niemand beschikbaar voor commentaar.

Het onzekere economische klimaat maakt de meeste bedrijven kwetsbaar, maar bij concerns als verzekeraar Aegon en detailhandelsconcern Ahold wordt de kans op een winstwaarschuwing het kleinst geacht.

    • Heleen de Graaf