Pippi Langkous

De Belgische televisie zendt Pippi Langkous uit! Pippi, die zonder haar ouders in een heel groot huis woonde, een eigen paard had – dat ze ook nog eens kon optillen want ze was de sterkste ter wereld – en die vooral altijd mocht eten waar ze zin had. Geen spruitjes, maar gewoon snoep, dat ze kocht met haar eigen goud. En bovendien wist Pippi alles, bijvoorbeeld dat in Egypte mensen met hun voeten op het hoofdkussen slapen. Dat ze af en toe loog, was gewoon deel van haar charme.

Pippi Langkous, dat is Inger Nilsson met rode vlechten en een ontdeugende glimlach. Het meisje van ,,tweemaal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen''. En verder natuurlijk de ontzettend brave Maria Persson als Annika en een nog bravere Pär Sundberg als Tommie. En hun Nederlandse stemmen die altijd nét niet synchroon liepen met hun monden.

Helaas zendt de VRT niet de échte Pippi-film uit, maar een tekenfilm. Tekenaars en ontwerpers uit dertig landen werkten er vijf jaar aan, spendeerden vijftig miljoen gulden, maar wisten toch niet de échte Pippi-sfeer te creëren.

Astrid Lindgren, schrijfster van de Pippi-boeken, controleerde weliswaar alle scripts, maar Pippi is gewoon een beetje te braaf geworden. Ook toont ze haar oerkracht maar weinig. En als deze tot uiting komt, is het niet erg indrukwekkend. Een echt kind dat een echt paard optilt, is toch leuker dan een een tekenfilmfiguurtje met getekend paard.

Voor de Pippi-liefhebbers biedt de tekenfilm helaas weinig nieuws. Het oude verhaal wordt gewoon opnieuw verteld: Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter (Pippi) en haar vader Efram leiden schipbreuk en worden gescheiden. Met haar paard en haar aapje, meneer Nilsson, gaat ze in een rammelend huis wonen, Villa Kakelbont, en al snel raakt ze bevriend met haar buurmeisje Annika en buurjongen Tommie. Samen beleven ze de vreemdste avonturen, die vooral het gevolg zijn van Pippi's enorme fantasie.

Wie zondag zin heeft in de avonturen van Pippi, Tommy en Annika, doet er goed aan vandaag nog snel naar de bibliotheek te hollen om de boeken van Astrid Lindgren erop na te lezen.

Pippi Langkous (Bill Giggie, 1997, Zweden/Can), VRT, zondag, 13.30-15.05u.

    • Titia Ketelaar