Onderzoekers geven HBG opnieuw gelijk

Onderzoekers van de ondernemingskamer vinden dat HBG ,,zorgvuldig'' en ,,in redelijkheid'' tot de fusie van zijn baggerdivisie met die van Ballast Nedam is gekomen.

Die conclusie komt in grote lijnen overeen met de uitkomst van eerder onderzoek, waar de rechters van de ondernemingskamer niet tevreden over waren. De onderzoeksopdracht vloeit voort uit een rechtszaak die ontevreden aandeelhouders tegen het bestuur van HBG hebben aangespannen. Door de jongste bevindingen is de kans sterk toegenomen dat Ballast en HBG hun betwiste samenwerking mogen voort zetten en dat de `baggeroorlog' tot een einde komt.

In het rapport wordt gesteld dat het concern ,,redelijkerwijs tot zijn keuze voor de joint venture met Ballast Nedam'' is gekomen.

HBG-bestuursvoorziter C. Reigersman is ,,zeer verheugd'' over het rapport. ,,Na een eerder onderzoek liggen er nu twee rapporten die niets aan twijfel overlaten. De zaak is glashelder.'' Het bedrijf gaat de ondernemingskamer volgende week verzoeken de bevriezing van de baggerfusie op te heffen.

HBG kreeg begin dit jaar verschillende aanbiedingen van baggerconcern Boskalis om de baggerdivisie HAM te verkopen. Het Rijswijkse bouwconcern besloot dit af te wijzen, en te kiezen voor een fusie van zijn baggerdivisie met die van Ballast Nedam.

Dat het HBG-bestuur deze keuze niet vooraf aan de aandeelhouders heeft voorgelegd, is volgens de onderzoekers gezien een afspraak tot geheimhouding ,,alleszins aanvaardbaar en gebruikelijk''.

Boskalis deed samen met het Brabantse bouwconcern Heijmans pogingen HBG over te nemen. Nadat Boskalis zonder resultaat een bod op HBG's baggerdivisie HAM uitbracht, besloot Heijmans tot het uitbrengen van een bod op het hele concern. Zou dat bod slagen, dan kon Boskalis de baggerdivisie op zijn beurt direct van Heijmans overnemen. Heijmans was van plan maandag het officiële biedingsbericht uit te brengen, maar laat nu bij monde van een woordvoerder weten dat het rapport ,,consequenties kan hebben voor het bod.'' De Vereniging voor Efectenbezitters (VEB) is ,,niet erg blij'' met de uitkomst van het onderzoek, maar directeur P. de Vries benadrukt dat uiteindelijk de ondernemingskamer beslist, ,,en niet een commissie van leken die een paar puntjes heeft onderzocht''.