Lichtsnelheid

Het lijkt wel of een vaker voorkomend misverstand in de column van Raaijmaker is geslopen: `Glasvezel is snel omdat de informatie met de lichtsnelheid naar je toekomt.' (Rubriek Beet, 13 oktober) Maar dat geldt ook voor koper. Zowel bij het signaal door de koperen telefoondraadjes als bij het licht in glasvezel verplaatst de informatie zich via elektromagnetische golven die zich vrijwel met de lichtsnelheid voortplanten. Alleen de frequentie verschilt wezenlijk. In koper in het khz-mhz gebied en in glas in het ghz-gebied. Het verschil zit hem daarmee dus in de capaciteit.

Om de vergelijking met de A2 naar Maastricht die in de colum wordt gemaakt door te trekken: koper en glas zouden met een ongeveer gelijke snelheid op de A2 corresponderen. Echter, bij glas zou het aantal rijstroken op de A2 zeker 1.000 keer zo groot zijn. Wellicht heeft Raaijmakers de analogie ook daarom niet zover doorgetrokken, want je hebt dan tenslotte altijd mensen die gaan denken: dat zou nog eens mooi zijn.

    • Rob Milikowski