Heropening Mont Blanc-tunnel vertraagd

De Mont Blanc-tunnel wordt op 15 december alleen voor personenauto's heropend, en slechts in één rijrichting. Vrachtverkeer zal pas ,,verscheidene weken later'' weer door de tunnel mogen, zo heeft de Franse minster van Transport, Jean-Claude Gayssot, gisteravond bekend gemaakt. Het ongeluk in de Gotthardtunnel, waar woensdag ten minste elf mensen om het leven kwamen na een botsing tussen twee vrachtwagens, noopt eerst tot nader onderzoek naar de veiligheid van de vernieuwde Mont Blanc-tunnel. Vorige week nog verzekerde Gayssot dat de tunnel voor het eind van het jaar weer volledig zou opengaan. De Mont-blanctunnel tussen Frankrijk en Italië, is gesloten sinds in maart 1999 een ongeval 39 mensen het leven kostte. De veiligheidsnormen van de vernieuwde tunnel zijn grotendeels gebaseerd op die van de Gotthardtunnel. Inmiddels dreigen grote opstoppingen in het vrachtverkeer in de Alpen, waar nu twee van de zeven grote tunnels tussen de Middellandse Zee en het oosten van Oostenrijk buiten gebruik zijn. Daarom is besloten de zuidelijker gelegen Fréjustunnel zeven dagen per week open te stellen voor vrachtverkeer, in plaats van drie dagen nu. Dit ondanks protesten van de inwoners van de vallei van de Maurienne, die sinds de sluiting van de Mont Blanc-tunnel het vrachtverkeer voor hun deur al hebben zien verdubbelen tot 6000 à 7000 opleggers per dag. Dat wordt nu nog meer. De winter staat voor de deur. Binnen twee weken worden naar verwachting de passen door de Alpen voor vrachtverkeer gesloten wegens sneeuwval.