Heister worstelt zich door Dutch Open

Zelfs de trainingen van de voetballers van Feyenoord trekken meer publiek dan de sfeerloze Dutch Open tafeltennis in de sporthal naast de Kuip. De Nederlandse inbreng op het toernooi in de Pro Tour is dan ook minimaal. Alleen Danny Heister is vandaag nog vertegenwoordigd in de kwartfinales van het enkelspel na een miraculeuze 4-3 overwinning (9-11, 11-9, 7-11, 3-11, 12-10, 11-9 en 11-9) op zijn Duitse teamgenoot Jorg Rosskopf. Trinko Keen werd gisteren in de vierde ronde in vijf games (4-11, 11-6, 11-7, 11-7 en 11-5) overklast door de als eerste geplaatste Wit-Rus Vladimir Samsonov, de nummer 7 van de wereld.

Bij een 3-1 achterstand in games leek Heister reddeloos verloren. Maar de zenuwenoorlog met de Duitse routinier Rosskopf stond model voor de moeizame wijze, waarop Heister zich door het toernooi worstelt. In de eerste ronde kreeg hij de Tsjech Plachy ook pas na zeven games op de knieën, in de volgende omloop moest de 30-jarige aanvaller tegen de Deen Bentsen een 2-0 achterstand in games repareren. Gisteren kreeg Heister pas in de slotfase van het curieuze duel met Rosskopf vat op de service van de 32-jarige Duitser. Maar `Rossi' is geen schim meer van de speler, die op de Spelen van Atlanta in 1996 de bronzen medaille won en twee jaar later de wereldbeker veroverde.

Zowel in zesde als in de zevende game leidde Rosskopf met 8-4, toen Heister eindelijk het antwoord vond op de snoeiharde backhandslagen van zijn clubgenoot bij het Duitse Gönnern. ,,We kennen de patronen in elkaar's spel natuurlijk door en door'', vertelde Heister, nadat Rosskopf met zijn Duitse partner Hielscher revanche had genomen door het Nederlandse koppel Heister en Keen in vier games uit te schakelen. ,,Gelukkig kon ik mijn beste slagen produceren op de cruciale momenten in de partij.'' Heister treft vandaag in de kwartfinales de onbekende Chinese qualifier Zang Chao, van wie de internationale tafeltennisfederatie zelfs niet weet hoe oud hij is. Een plaats bij de laatste acht is al meer dan Heister bij aanvang van de Dutch Open had verwacht.

De nummer 28 van de wereldranglijst is pas sinds kort hersteld van een rugblessure en geestelijk leed hij onder de dramatische uitschakeling van zijn Duitse werkgever voor een plaats in de Champions League. Heister verloor de beslissende partij tegen de Roemeen Crisan van Ochsenhausen met 12-10 in de zevende game en zelden hij zal de nieuwe puntentelling in het tafeltennis zo hebben vervloekt als toen. ,,Het was de pijnlijkste nederlaag uit mijn carrière'', zei Heister. ,,Mentaal heb ik een flinke tik overgehouden aan die partij. Maar deze overwinning op Rosskopf geeft me weer vertrouwen.''

Zijn dubbelspelpartner Trinko Keen werd gisteren als vanouds betoverd door het fluwelen spel van Vladimir Samsonov, de Europees kampioen van 1998. Tegen het Chinese geweld van Wang Liqin en Liu Guozheng, de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst, was de 25-jarige Wit-Rus de afgelopen jaren niet opgewassen. Maar sinds hij vorige maand vader werd van een zoon voelt de kopman van het Belgische Charleroi zich als herboren. Vorige week won Samsonov de Open Duitse kampioenschappen en ook in Rotterdam geldt hij als de grote favoriet. ,,Na de geboorte van mijn zoontje Viktor leef ik op een wolk'', zei Samsonov. ,,Het liefste ben ik nu elke dag thuis. Maar als ik dan toch toernooien moet spelen, wil ik ze ook winnen.''

Niemand in het circuit kan tippen aan de gracieuze bewegingen en het verbluffende spelinzicht van Samsonov, die het spel zo eenvoudig doet lijken. ,,Hoewel Samsonov op de wereldranglijst iets gezakt is, beschouw ik hem nog altijd als de beste speler ter wereld'', zei Keen. ,,Zijn service is niet imponerend en hij beschikt ook niet over explosieve slagen. Maar Samsonov heeft een fenomenaal balgevoel en hij straalt een weldadige rust uit. Het lijkt wel alsof Vladimir precies weet waar zijn tegenstander serveert en hij brengt elke bal met veel topspin terug. Ik raak tegen Samsonov altijd mijn concentratie kwijt, omdat zijn spel me moedeloos maakt.''

Maar de vroeger licht obsessieve Keen heeft geleerd zijn sport te relativeren. Hij volgt een studie aan de Rotterdam Topsport Academie en woont samen met Heister dicht bij sportcentrum Papendal om zijn kennis in dienst te stellen van de jeugd. Ook Keen beseft immers dat zich geen nieuwe talenten aandienen in het pingpong, dat in Nederland een marginaal bestaan leidt. ,,Bij de jeugd zitten nu twee spelers die nog progressie kunnen boeken, al zijn ze inmiddels te oud om nog de Europese top te bereiken'', zei Keen. ,,De anderen hebben nog een lange weg te gaan. Ze hebben een spiegel nodig en die kan ik ze op hun niveau nog voorhouden.'' En grijnzend: ,,Het is voor Heister en mij ook een prettige gedachte dat niemand aan de deur klopt, zo kunnen we nog jaren mee.''

Heister hoopt vandaag voor zijn duel met Zang Chao meer publiek te mogen begroeten dan in de afgelopen dagen. ,,Maar de planning van dit toernooi is ook niet ideaal'', zei Heister. ,,Het was beter geweest als de Dutch Open een dag korter had geduurd.'' Morgen worden in elk geval ruim veertigduizend toeschouwers verwacht bij de Kuip. Maar zij komen voor de voetbalwedstrijd Feyenoord-FC Utrecht en niet voor de finales van het tafeltennistoernooi in de aangrenzende sporthal.

    • Robèrt Misset