`Geen seks voor IVF-paren'

Een Amerikaanse vrouw die bij een reageerbuisbevruchting (ivf) twee embryo's kreeg geïmplanteerd, is bevallen van een vierling. De vier werden na een zwangerschap van 32 weken, acht weken te vroeg, via een keizersnede geboren. Minstens één, maar waarschijnlijk twee baby's waren het resultaat van een natuurlijke bevruchting.

Het echtpaar ,,heeft toegegeven geslachtsgemeenschap te hebben gehad vijf dagen voordat de eitjes voor ivf bij de vrouw werden weggehaald,'' aldus gynaecoloog dr. Amin Milki van Stanford University die het voorval beschrijft in het novembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

Milki vindt dat gynaecologen ivf-stellen moeten waarschuwen om geen geslachtsgemeenschap te hebben in de dagen dat de vrouw met hormonen wordt behandeld. Vooral als de man goed zaad produceert en de vrouw intacte eierstokken heeft, dus als hun onvruchtbaarheid onverklaard is, zou het paar tijdelijk van seks moeten afzien.

Bij ivf-procedures plaatsen artsen tegenwoordig niet meer dan twee embryo's terug om de kans op meerlingen te verkleinen. Een meerling en zeker een vierling wordt vaak te vroeg geboren. De kinderen hebben daardoor een grote kans op handicaps in het latere leven. De kans op zo'n `concurrerende' bevruchting neemt toe, nu ivf steeds sneller wordt toegepast, zonder dat de onvruchtbaarheid echt is aangetoond.

De vierling bij de 35-jarige vrouw werd zeven weken na de ivf-procedure tijdens een echoscopie ontdekt. Het echtpaar weigerde een gedeeltelijke abortus, waarbij één of twee foetussen met een naald zouden worden doodgeprikt.

Genetisch onderzoek van de vierling toonde aan dat er een eeneiige tweeling werd geboren die ontstond uit een embryo dat vier dagen na de bevruchting splitste. De andere twee kinderen (een jongen en een meisje) waren een twee-eeiige tweeling. Zij ontwikkelden zich hoogstwaarschijnlijk uit de twee geïmplanteerde reageerbuisembryo's.