Eén Windows XP maakt nog geen zomer

Ooit betekende de lancering van een nieuw besturingssysteem van Microsoft een impuls voor de verkoop van pc's en halfgeleiders. Gebruikers hadden betere hardware nodig om ten volle van hun nieuwe software te kunnen genieten. Maar de opwaardering van besturingssystemen levert steeds minder rendement op. De afgelopen jaren werd de invloed van ieder nieuw systeem op de hardwareverkoop kleiner en kleiner.

De introductie van Windows XP zal deze trend waarschijnlijk niet keren. Het eerste probleem voor hardwareverkopers is dat XP zich meer op consumenten richt dan op zakelijke gebruikers. Dat maakt nogal wat uit, omdat de zakelijke markt bijna twee maal zo groot is als de consumentenmarkt. Voor de consument heeft het concern XP met allerlei aansprekende nieuwe functies uitgerust. Zo is de bewerking van digitale foto's makkelijker geworden en behoort internettelefonie nu tot de mogelijkheden. Maar deze extra functies stellen hogere eisen aan de hardware.

Zakenbank CSFB schat dat 70 procent van de gebuikers nieuwe hardware moet aanschaffen om XP te kunnen draaien. Dat betekent extra kosten. In een economische bloeiperiode zou dat wellicht goed nieuws geweest zijn voor hardwareverkopers, maar in het huidige onzekere klimaat bestaat het risico dat consumenten hun geld liever op zak houden. De hardwareverkopers weten waarschijnlijk wel waar ze aan toe zijn. Ze verkopen nu al een maand pc's met van te voren ingebouwde versies van XP. Toch is de somberheid die de sector omgeeft niet verdwenen. Radioshack, een grote Amerikaanse detailhandelsketen, is pessimistisch over de pc-verkopen in het vierde kwartaal. Ook al beweren effectenmakelaars dat XP een goede reden is om aandelen in de hardwaresector te kopen, beleggers doen er beter aan die aanprijzingen te negeren.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monelly