Boavista aangeklaagd wegens racistische fans

De Europese voetbalfederatie UEFA heeft de Portugese voetbalclub Boavista aangeklaagd vanwege de vermeende racistische uitlatingen van de supporters tijdens het Champions League treffen met Liverpool afgelopen woensdag.

Vooral de donkere aanvaller Emile Heskey moest het tijdens de wedstrijd meederde keren ontgelden. Hij werd door de Portugese supporters uitgemaakt voor ,,aap''. Het is triest dat dit soort dingen nog steeds gebeuren, zei Heskey. ,,Het komt nog vaak voor in Europa. Zo vaak dat ik er eigenlijk wel al aan gewend geraakt ben'', zei de Engels international.

UEFA-woordvoerder Mike Lee liet weten dat de Portugese club aangeklaagd is vanwege racistische spreekkoren. Nu moet de club hierop reageren. Een disciplinaire hoorzitting is gepland voor begin november.

Lee gaf wel aan dat de clubs zelf in principe verantwoordelijk zijn voor het uitbannen van racisme. ,,Ik weet dat de club dit soort gedrag afwijst en ik ben er zeker van dat zij hun eigen stappen zullen ondernemen, maar het blijft een feit dat het incident officieel aan ons gerapporteerd is. Dan is het onacceptabel en moeten we stappen ondernemen'', zei de woordvoerder van de UEFA.

Bij de eerste divisieclub ADO Den Haag waren dit seizoen ook enkele keren racistische spreekkoren te horen bij thuiswedstrijden in het Zuiderpark. In de wedstrijd tegen Helmond Sport werd aanvaller Raoul Henar door een deel van de ADO-aanhang uitgemaakt voor `aap'. Voor de KNVB was dit destijds geen aanleiding om de Haagse club op het matje te roepen.