Beursfondsen zien winst fors dalen

Beursfondsen hebben de eerste helft van 2001 een forse winstdaling voor hun kiezen gekregen. Met dank aan de zwaargewichten.

Nederlandse beursfondsen hebben de eerste zes maanden van 2001 8 miljard euro (17,63 miljard gulden) minder verdiend, zo maakte het CBS gisteren bekend. Deze daling, in totaal 37 procent, valt veel hoger uit dan de procentuele teruggang van de CBS-index. De CBS All Shares Index, waarin alle aan Beursplein 5 genoteerde fondsen zijn opgenomen, verloor 9 procent. De bedrijfsresultaten zijn in het afgelopen half jaar dus veel sneller gedaald dan de koersen. De koers/winst verhouding – een belangrijke indicatie voor de belegger waaruit blijkt hoe hoog een fonds is gewaardeerd – is zo op het eerste gezicht opgelopen.

,,Het verschil tussen de afname van de index, en de afname van de winst, is logisch, want het gemiddelde winstcijfer wordt sterk bepaald door de vier grote ondernemingen, Philips, Koninklijke Olie, ING en KPN. Zouden deze vier bedrijven niet worden meegerekend, dan praat je over een stijging van 1 procent, 68 miljoen gulden'', zegt F. Bonger, onderzoeker van het CBS. ,,In de gehele index is, ondanks dat ze zwaar meewegen, de invloed van de vier hoofdfondsen minder sterk.''

Het aandeel Koninklijke Olie werd overigens over de eerste zes maanden 4,17 procent duurder. ING daarentegen verloor 9,25 procent, Philips 19,76 en KPN 43,98.

In totaal werd er door de Nederlandse beursfondsen een winst geboekt over de eerste zes maanden van 13,9 miljard euro. Van dat bedrag werd ruim zes miljard gerealiseerd door ING, Koninklijke Olie, Philips en KPN. Vorig jaar waren zij nog goed voor 14,3 miljard. Er is dus sprake van een daling van 57,8 procent.

Volgens het CBS is het opvallend dat de bouwnijverheid ten opzichte van vorig jaar een beter resultaat realiseerde (2001: 667 miljoen euro, plus 597 procent). Op de beurs werd deze prestatie niet op gelijke wijze beloond. De CBS-index voor die bedrijfstak nam over diezelfde periode met zo'n 17 procent toe. In de voedingsmiddelenindustrie verbeterde het resultaat met 800 miljoen tot 2,55 miljard euro, een toename van 45 procent. Op de beurs steeg de CBS-index voor de voedingsfondsen over die periode met maar 2 procent.

Verder is de omzet van de aan de beurs genoteerde concerns in het eerste half jaar met 15 procent toegenomen. Ook hier waren de verschillen tussen de bedrijfstakken behoorlijk. De omzetgroei van de financials, de banken en verzekeraars, bedroeg bijvoorbeeld maar 2,9 procent, terwijl die van de overige bedrijven op 20,6 procent uitkwam. De cijfers van de beursfondsen zijn gebaseerd op de gepubliceerde halfjaarcijfers van 141 van de 165 Nederlandse beurs-nv's. Van ruim 20 ondernemingen, waarvan het verslagjaar niet samenvalt met het kalenderjaar, zijn nog geen cijfers bekendgemaakt.