Uitstel proeven raketschild VS

De Verenigde Staten hebben gisteren aangekondigd drie proeven voor hun beoogde raketschild uit te stellen. De VS willen voorkomen dat zij het ABM-verdrag (1972) schenden terwijl zij proberen het met Rusland eens te worden over een nieuw strategisch raamwerk.

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, zei gisteren dat het zin heeft de raketproeven op te schorten nu de onderhandelingen met Rusland op een ,,bevredigende manier'' verlopen. De Amerikaanse regering waarschuwt al maanden dat haar proeven zullen ,,opbotsen'' tegen het ABM-verdrag tussen Amerika en de voormalige Sovjet-Unie, dat eenzijdige raketverdedigingssystemen verbiedt. ,,Dat is nu gebeurd'', zei Rumsfeld gisteren.

De minister zei dat dit feit een ,,stimulans'' kon zijn voor de gesprekken tussen president Bush en zijn Russische ambtgenoot Poetin. De beslissing moet Bush meer manoeuvreerruimte bieden als hij volgende maand Poetin in de VS ontvangt. Zij spraken elkaar vorige week in Shanghai, waarna volgens beide partijen een compromis over het ABM-verdrag en vergaande verkleining van hun nucleaire arsenalen mogelijk is. Poetin leek minder vast te houden aan het ABM-verdrag, dat Rusland tot dan toe steeds een `hoeksteen' voor strategische stabiliteit heeft genoemd. De VS vinden dit verdrag een `relikwie uit de Koude Oorlog'. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hopen dat de VS en Rusland volgende maand een akkoord bereiken, als Bush Poetin onder meer op zijn ranch in Texas ontvangt.

,,We hebben altijd gezegd dat we het verdrag niet zullen schenden terwijl het van kracht is'', aldus Rumsfeld gisteren. ,,De afgelopen dagen hebben we, om de suggestie te vermijden dat we ons niet aan onze verplichting zouden houden, vrijwillig ons ballistisch raketverdedigingsprogramma beperkt.'' Rumsfeld onderstreepte dat de VS vasthouden aan een ,,zeer robuust'' testprogramma. Het raketschild moet de VS beschermen tegen raketaanvallen van `schurkenstaten' als Noord-Korea, Iran of Irak.

De uitgestelde proeven op 24 oktober en 14 november betroffen onder meer de inzet van de verfijnde Aegis-radar, die gegevens zou moeten verzamelen over een afgevuurde raket en deze zou moeten onderscheppen. Het was de eerste keer dat radar op deze manier zou worden beproefd. Rumsfeld ontkende gisteren dat uitstel van de proeven verband houdt met Russische steun aan de VS in de oorlog tegen het terrorisme.

hoofdartikel: pagina 7