Twee maanden cel voor zenden van poederbrief

Een 35-jarige man uit Rotterdam is gistermiddag door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk, voor het versturen van een poederbrief. Op 17 oktober had de Rotterdammer bij wijze van grap een brief met daarin wit melkpoeder en een print van een interne mail over de werking van antrax voor de deur van het kantoor van zijn baas gelegd.

De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie. Die had de man bedreiging met een levensdelict van zijn baas en een of meer andere medewerkers van het bedrijf Petrol Systems & Services in Ridderkerk ten laste gelegd. Ook werd hem het verstoren van de rust verweten door een mogelijke miltvuurbesmetting te suggereren.

De beschuldiging van bedreiging achtte de politierechter bewezen. ,,In de periode voor 17 oktober is in kranten en op televisie veel aandacht besteed aan dit onderwerp, waardoor R.B. wist van de angst voor miltvuur. Dit blijkt ook uit het mailbericht dat hij zelf in de envelop had gestopt. Dit is geen grap voor iemand die weet wat er speelt in de wereld en zich bewust is van de angst die er heerst'', oordeelde de rechter. Het verstoren van de rust achtte zij niet bewezen, omdat er geen direct signaal daarover van het bedrijf was uitgegaan. Niettemin nam de politierechter de eis van de officier over, omdat de man volgens haar onverantwoordelijk had gehandeld en had bijgedragen aan ontwrichting van de samenleving. ,,Niet alleen binnen het bedrijf heeft hij gezorgd voor onbehagen en ongemak, maar hij heeft ook onnodig beslag gelegd op de schaarse politiecapaciteit.'' Ook moet deze straf een ,,signaal zijn naar de maatschappij om dit soort misbruik tegen te gaan'', aldus de rechter.

Algemeen directeur G. Slotman van het bedrijf Petrol Systems & Services noemde de uitspraak ,,heftig''. Slotman: ,,Het was een grap. Maar een rechter kijkt er kennelijk anders tegenaan.'' Hij wilde niet zeggen of het bedrijf verdere stappen gaat ondernemen tegen de werknemer. ,,Dat willen we eerst met hemzelf bespreken.''

In totaal zijn tot nu toe negen mensen gedagvaard wegens het versturen van poederbrieven. Hun wordt hetzelfde ten laste gelegd. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar verdachten die enveloppen met verdacht poeder hebben verstuurd. De laatste aanhouding was woensdagavond in Coevorden, waar een 46-jarige inwoner een poederbrief had verstuurd naar zijn plaatsgenoot. Het was bedoeld als grap, maar het slachtoffer zag de grap er niet van in en belde direct de politie.

Tot nu toe zijn er 396 meldingen over van miltvuur verdachte postpakketjes of enveloppen binnengekomen bij de politie. Daarvan is bijna een kwart (107) naar ID-Lelystad gegaan voor onderzoek op antrax. Het aantal verdachte pakketjes was afgelopen week afgenomen naar enkele per dag, maar gisteren zijn er weer tien verdachte pakketjes bij ID-Lelystad aangeboden. De stijging van gisteren is een gevolg van de achterstanden in de aanbieding van pakketjes, meldde het ministerie van Volksgezondheid. In geen van de onderzochte pakketjes werd antrax aangetroffen.