Twee boeken over jarige Mulisch

Schrijver Harry Mulisch wordt ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag – op 29 juli 2002 – geeerd met enkele speciale uitgaven van Uitgeverij de Bezige Bij. Zo maakt literair criticus Onno Blom in samenwerking met Mulisch een `beeldbiografie', en worden van hoogleraar moderne letterkunde Marita Mathijsen acht vraaggesprekken met Mulisch gebundeld. Robbert Ammerlaan,directeur van De Bezige Bij, meldt bovendien dat er in september 2002 een literair festival rond Mulisch wordt georganiseerd.

Blom zal in zijn beeldbiografie aan de hand van foto's en documenten het leven van Mulisch volgen, van zijn debuut in 1952 (Tussen hamer en aambeeld), met een hoofdstuk per decennium, tot nu. Het Harry Mulisch getijdenboek, zoals de uitgave gaat heten, is een vervolg op het Getijdenboek uit 1975. Mulisch stelde dat boek, over de periode van zijn vroegste jeugd tot zijn debuut, zelf samen. Nu helpt Blom de jubilaris om een selectie te maken uit diens persoonlijke archief. De tekst van het boek schrijft Blom. ,,Dat doe ik op basis van de documenten en een aantal uitvoerige gesprekken met Mulisch. Het gaat dus verder dan fotobijschriften, maar het is nog lang geen biografie.'' Blom zal op zoek gaan naar verbanden tussen de realiteit en Mulisch' romanwereld. ,,Want Mulisch beschouwt zijn levensloop als een fons vitae, een bron van inzicht voor zijn werk.''

De relatie tussen leven en werk zal ook een rol spelen in de acht gesprekken die hoogleraar Marita Mathijsen (Universiteit van Amsterdam) rond februari zal voeren met Mulisch. De interviews worden gebundeld onder de titel Het voorbestemde toeval. ,,Ik wil hem antwoorden ontlokken die hij nog niet eerder heeft gegeven'', vat Mulisch-deskundige Mathijsen haar doelstelling samen. ,,Mijn aanpak moet zich nog uitkristalliseren, maar ik wil in ieder geval praten over een aantal zaken in zijn romans, die ik nog steeds raadselachtig vind.'' Welke raadsels Mathijsen zal trachten te ontsluieren wil ze nog niet kwijt.

    • Ward Wijndelts