Turkije: gevaar geweld Kaukasus

Turkije heeft gisteren gewaarschuwd voor nieuw geweld in de Kaukasus op een moment waarop de aandacht van de wereld is afgeleid door de oorlog tegen het internationale terrorisme.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, zei in Brussel dat ,,de Kaukasus niet moet worden behandeld als de achtertuin van welk buurland dan ook''. ,,Sommigen menen dat dit het moment is om rekeningen te vereffenen.''

Cem noemde geen land met name, maar duidelijk is dat zijn opmerkingen slaan op Rusland en dat zijn bezorgdheid is ingegeven door de gestegen spanning rond de conflicten Abchazië en Nagorny Karabach.

In Abchazië, de regio die zich in de jaren negentig heeft losgevochten van Georgië, braken eerder deze maand gevechten uit tussen Abchaziërs enerzijds en Georgische en Tsjetsjeense infiltranten anderzijds. Rusland stuurde daarop troepen naar de grens. Volgens Georgië schonden Russische vliegtuigen het Georgische luchtruim en hebben ze bovendien gebombardeerd. Het Georgische parlement eiste daarop het vertrek van de Russische vredesmacht die toeziet op het bestand tussen Georgiërs en Abchaziërs. Toen Rusland daarop instemmend reageerde, wekte dat grote bezorgdheid in Abchazië. De spanningen tussen Georgië en Rusland zijn al lang gespannen. Rusland beweert dat Georgië Tsjetsjeense strijders onderdak biedt in het grensgebied tussen Georgië en Tsjetsjenië.

In het conflict om Nagorny Karabach – de door Armeniërs bevolkte enclave in Azerbajdzjan die zich gewapenderhand heeft afgescheiden en een door niemand erkende onafhankelijkheid heeft uitgeroepen – dreigde de Azerbajdzjaanse president Heydar Aliyev deze week met een oorlog als de internationale gemeenschap de Armeniërs niet tot concessies dwingt. Voor de president van buurland Armenië, Robert Kotsjarian, was dat gisteren aanleiding Aliyev te waarschuwen dat als hij naar de wapens grijpt, hij ,,zijn laatste nederlaag'' tegemoet gaat. De leider van de `republiek' Nagorny Karabach, Goekasian, zei gisteren dat Aliyev hoog spel speelt. ,,Zijn retoriek is heel gevaarlijk en zijn woorden kunnen alleen maar leiden tot een escalatie van het conflict'', aldus Goekasian.

De Turkse minister Cem wees er in Brussel op dat ,,de Kaukasus zich op een kritisch kruispunt van zijn ontwikkeling bevindt''. Hij zei dat er geen stabiliteit in Europa kan zijn als de Kaukasus instabiel is.