Topman van KPN erg somber in toelichting

Bestuursvoorzitter Paul Smits van KPN heeft de aankondiging van 4.800 gedwongen ontslagen gisteren gemotiveerd met buitengewoon sombere vooruitzichten voor het telecomconcern. ,,KPN staat onder zware financiële druk'', zei Smits in een videoboodschap die gisteren in meer dan twintig grote kantines van KPN is afgedraaid voor de medewerkers. ,,De groei van de telecommarkt gaat minder hard dan verwacht, de economische vooruitzichten zijn onzeker en investeringen lopen zeer sterk terug.''

Premier Wim Kok liet gisteren weten het massaontslag bij KPN, dat nog voor een derde in handen is van de staat, ,,fors en zeer ingrijpend'' te vinden. Hij verwacht dat mede dankzij de relatief gunstige arbeidsmarkt veel van de getroffenen snel een nieuwe baan zullen vinden. Dat zou volgens de premier ,,een stukje sociale narigheid'' weg kunnen nemen.

Van financiële staatssteun aan het bedrijf kan volgens de premier geen sprake zijn. Kok noemde de bezuinigingen ,,onvermijdelijk'' en gaat ervan uit dat de ontslagronde noodzakelijk onderdeel is van de strategie om te overleven.

Ook de fracties in de Tweede Kamer voelen vooralsnog niets voor steun aan KPN. De VVD vindt de ontslagronde vervelend, ,,maar onvermijdelijk''. De PvdA is niet bereid ,,bij te passen'' en ook D66 zegt dat ,,er iets moest gebeuren''. GroenLinks is terughoudend. ,,We waren tegen steun voor de KLM, dus ook aan KPN'', aldus Kamerlid Halsema.