Tech-aandeel fleurt op na winst Nasdaq

De Amerikaanse technologiebeurs was vanochtend het gesprek van de dag op het Damrak. In positieve zin, want de Nederlandse technologiebedrijven trokken zich flink op aan de koersstijgingen in de Verenigde Staten. Koploper was het kabelbedrijf UPC dat de koers flink zag stijgen. In relatieve zin dan, want het aandeel behoort al enige tijd tot de zogeheten `penny stocks', aandelen dus die minder dan (in dit geval) 1 euro waard zijn. UPC won acht eurocentjes hetgeen tot een plus leidt van 14,5 procent.

Ook het telecomconcern KPN zat in de lift. Het beursfonds, dat gisteren bekendmaakte 4.800 medewerkers te zullen ontslaan, steeg met 5 procent tot 4,51 euro. De sombere woorden van bestuursvoorzitter Paul Smits, gisteren in een toelichting aan de geschrokken medewerkers, waren wellicht donderdag al verwerkt toen de koers ruim 2 procent inleverde. Derde grote stijger was ASML, dat als geen ander baat heeft bij positieve geluiden uit de technologiehoek. De producent van chipmachines zag de koers met ruim 6 procent toenemen tot 17 euro. Ook Versatel slaagde erin een koerswinst te boeken van meer dan 5 procent. Met een stijging van zes eurocent nam het telecombedrijf weer enige afstand van het begrip `penny stock': het aandeel kwam op 1,15 euro.

Het technologiegeweld zorgde er tegen het middaguur voor dat de AEX-index zo'n 2 procent steeg tot 468,92 punten. Alleen Akzo Nobel en DSM, die deze week beide een (iets) lagere kwartaalwinst bekendmaakten, behoorden tot de verliezende fondsen. De twee chemiefondsen leverden minder dan 2 procent in.

Op andere Europese beurzen stegen de graadmeters ook al dankzij de technologiesector. De CAC-index in Parijs steeg 1,5 procent en de FTSE-index in Londen met 1,2 procent. In Frankfurt, waar de beursvloer ontruimd werd na een bommelding, ging de DAX-index 1,1 procent omhoog. De handel werd elektronisch voortgezet.

Een prominente winnaar in Europa was Ericsson dat ruim 5 procent meer waard werd na de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. De Zweedse telecomonderneming boekte weliswaar verlies, maar beleggers waren enthousiast over de positieve cash flow: er komt weer meer geld binnen dan eruit gaat. Ook bank- en verzekeringsfondsen gingen omhoog. Beleggers leken de teleurstelling van gisteren vergeten, toen de Europese Centrale Bank weigerde de economieën een impuls te geven met een renteverlaging.

New York was onder invloed van optimistische beleggers. Hoewel de meest recente cijfers over de huidige economie in de Verenigde Staten tegenvallen, keken zij liever naar volgend jaar. Zij gaan er vanuit dat de economie in 2002 uit het dal klimt. De Dow Jones-index sloot op 9.458 punten, een winst van 1,2 procent en Nasdaq boekte, tot groot plezier van de Europese beurzen, een winst van 2,5 procent tot 1.778 punten.

In Tokio werd de laatste handelsdag van de week met verlies afgesloten. De Nikkei-index steeg aanvankelijk door de hogere koersen op Wall Street. Toen de grens van 11.000 punten werd gepasseerd sloeg het sentiment echter om en kwamen de zorgen over de Japanse economie weer bovendrijven. De Nikkei-index daalde 0.8 procent tot 10.975 punten. De overige beurzen in Azië wisten hun winst wel vast te houden.