Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de verhoren in de Tweede Kamer over de fraude met Europese subsidies en de meningen van verschillende Europarlementariërs. Verder een gesprek met minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens over de dreiging van een humanitaire ramp in Pakistan en Afghanistan en de relatie tussen armoede en terrorisme. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nieuws aan tafel. EO-directeur Andries Knevel, Amsterdams PvdA-gemeenteraadslid Fatima Elatik en advocaat Oscar Hammerstein bespreken kandidaat lijsttrekker voor Leefbaar Nederland Pim Fortuyn, op opstelling van Israël in het Midden-Oosten-conflict en het gebrek aan vrije tijd. RTL5, 21.30-22.25u.

Nova. Met de schrijfster Désanne van Brederode over wat er na 11 september voor haar is veranderd en een reportage uit Indonesië over de rol van de moslims met betrekking tot de gebeurtenissen in Amerika en Afghanistan. Verder aandacht voor de verklaring van premier Blair die ingaat op de inzet van Britse grondtroepen in Afghanistan. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

De berging van de Koersk. Beelden van de berging van de Russische kernonderzeeër Koersk in de Barentz Zee. Na twee mysterieuze explosies kwamen ruim een jaar geleden alle 118 opvarenden om. Duikers zijn lange tijd bezig geweest met het aanbrengen van 26 massieve staalkabels aan het wrak. Ook gesprekken met Russische autoriteiten, familieleden van bemanningsleden en medewerkers aan de bergingsoperatie. Discovery Channel, 21.00-22.00u.

Snakebite! Over de black mountain, een van de meest gevreesde en giftigste slangen ter wereld. Deze soort kan zo'n vier meter lang worden en een snelheid bereiken van 27 kilometer per uur. Elk exemplaar heeft genoeg gif om twaalf mensen te doden. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

ZDF-reportage. Verslag over enkele mensen die een ballonvaart over de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro ondernemen. ZDF, 21.15-21.45u.

Reporter. Over dubbele contracten van tv-producent Endemol met het omroepproductiebedrijf NOB. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.17-22.00u.

ARD-exclusiv: Blaulichtpremiere - Azubi im Streifenwagen. Reportage over een student van de politievakschool die zijn stage loopt bij de politie in Nienburg en geconfronteerd wordt met een realiteit die niet in de studieboeken te vinden is. ARD, 21.45-22.15u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Gasten zijn mede-eigenaar van het supermarktconcern Laurus Eric Albada Jelgersma en hoofdredacteur Folkert Jensma van NRC Handelsblad. Zij praten over de rectificatie die NRC Handelsblad plaatste naar aanleiding van een publicatie over Albada Jelgersma. Ned.3, 20.33-21.17u.

Barend & Van Dorp. De criminoloog Frank Bovenkerk praat over zijn boek met misdaadprofielen en fotomodel Saskia Mulder over haar boek over een meisje in de high society in Londen. Ook aanwezig VVD-voorzitter Bas Eenhoorn. RTL4, 22.30-23.30u.

Storing. De Belgische seksuologe Goedele Liekens en andere gasten praten vanavond over het thema `seks op televisie'. Behalve een terugblik op de verschillende seksprogramma's die te zien zijn geweest, gaat het gesprek ook over de opkomst van seks bij de publieke en commerciële omroepen. Ned.2, 23.20-0.13u.

Gelijk om middernacht. Het Tweede-Kamerlid voor de VVD Henk Kamp en John van Tilborg van de Stichting INLIA debatteren over het fenomeen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ned.2, 0.13-0.50u.

FILM

My Best Friend's Wedding (P. J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel's Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantic comedy. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

George of the Jungle (Sam Weisman, 1997, VS). Op tv-cartoon uit jaren zestig gebaseerde, in de bioscoop zeer succesvolle persiflage op de Tarzanfilms. Met Brendan Fraser als uiterst onhandige Koning van de Jungle en Leslie Mann als vrouw op safari. Bijzonder melig. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

. Face/Off (John Woo, 1997, VS). Derde Hollywoodfilm van Woo, de Hongkongse meester die zijn hyperbolische actiefilms laat lijken op sentimentele musicals. Thriller-scenario laat John Travolta en Nicholas Cage bizarre dubbelrollen spelen: FBI-agent en huur-terrorist ruilen dankzij chirurgisch hoogstandje van gezicht. VRT, 21.35-23.53u.

U.S. Marshals (Stuart Baird, 1998, VS). In als The Fugitive II geafficheerde, mechanische actiefilm herneemt Tommy Lee Jones zijn rol van jager, dit keer nog iets duisterder en gekwelder. Zijn prooi is nu de van moord verdachte Wesley Snipes. Yorin, 22.00-0.20u., onderbroken door reclame.

Dr. Jekyll and Ms. Hyde (David Price, 1995, VS). Gemakzuchtig komische variatie op oerthema van Robert Louis Stevenson. Jekylls achterkleinzoon Timothy Daly verandert af en toe in zinnelijke Sean Young. RTL5, 22.30-0.15u., onderbroken door reclame.

. The Trouble with Harry (Alfred Hitchcock, 1955, VS). Amusante zwarte komedie over de beroering die in een klein stadje in New England ontstaat wanneer meerdere inwoners zich schuldig achten aan de gewelddadige dood van een en dezelfde man. Filmdebuut van Shirley MacLaine. Ook met Edmund Gwenn en John Forsythe. Canvas, 23.30-1.05u.

Anna (Erik Weder⊘e, 2000, Denemarken). Roadmovie over Deense ambassadeursvrouw die haar aangeharkte gezinsleven in Marokko ontvlucht en terug wil keren naar Denemarken. Onderweg biedt zij hulp aan een voortvluchtige drugskoerier. Ned.3, 23.52-1.20u.

Vice Squad (Gary A. Sherman, 1982, VS). Tweederangs thriller over jacht op sadistische pooier. RTL4, 0.15-2.00u., met reclame.

. Jimmy Hollywood (Barry Levinson, 1994, VS). Nauwelijks opgemerkte productie zou sleutelfilm zijn in het oeuvre van van de regisseur van o.a. Diner, Rain Man, Tin Men. Een tegendraadse komedie met Joe Pesci als werkloos acteur die media-aandacht trekt als hij zich de rol aanmeet van burgerwacht. BBC1, 1.55-3.40u.

The Big Street (Irving Reis, 1942, VS). Merkwaardig melodrama. Timide nachtclubkelner Henry Fonda valt voor kreupele en egocentrische zangeres Lucille Ball. Morgen, BBC2, 10.00-11.25u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Aandacht voor het Crossing Border Festival dat als een van de eerste festivals de grenzen tussen disciplines in de kunsten overschreed. Een festival waar zowel muziek als literatuur centraal staan. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Besprekingen van de roman Atonement van de Engelse schrijver Ian McEwan, de film The Discovery Of Heaven en de nieuwe cd van de Amerikaanse formatie Eels. In het tweede uur praat beeldhouwer Aart Schonk over zijn levenswerk, een groep van vijf marmeren beelden die scènes uit Ovidius' Metamorphosen verbeelden. 747AM, 22.02-24.00u.

Jazz op vier. Het eerste deel van concertregistraties van Jazz International Rotterdam, een nieuw jazzfestival in Rotterdam met het John Taylor Trio. Het trio speelt lyrische, jazzy geïmproviseerde muziek. Opnamen van 28 september 2001 in Calypso, Rotterdam. Radio 4, 23.00-24.00u.

Bomans en Bomans. Derde deel van een tiendelige radioserie over het leven van Godfried Bomans. In deze aflevering aandacht voor de tegenstrijdige Bomans. Afl.: Het rookgordijn. Radio 1, 0.04-0.45u.

Nachtvluchten. Herhaling van eerder uitgezonden programma's met een gesprek met Tweede-Kamerlid voor Groenlinks Mohammed Rabbae, een documentaire over een zoektocht naar een liefde voor het leven, een reportage over de ontwikkeling van de scheepvaart en luchtvaart in de twintigste eeuw. Radio 1, 3.00-7.00u.