Rob Oudkerk naar PvdA Amsterdam

Het Tweede-Kamerlid drs. Rob Oudkerk wordt vermoedelijk de nieuwe leider van de PvdA in Amsterdam. De onafhankelijke kandidatencommissie onder voorzitterschap van dr. Jos de Beus heeft Oudkerk voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Oudkerk volgt wethouder Jaap van der Aa op, die zich niet herkiesbaar heeft gesteld. De commissie-De Beus heeft hiermee de twee andere zittende PvdA-wethouders Duco Stadig en Bea Irik gepasserd. Zij wilden allebei doorgaan.

Voor de tweede en derde plaats op de lijst, die ook kans biedt op een wethouderszetel, heeft de zevenkoppige commissie namelijk mevrouw Hannah Belliot (voorzitter van het stadsdeel Zuidoost) en raadslid Tjalling Halbertsma (sinds 1998 woordvoerder financiën) voorgedragen. De PvdA heeft in Amsterdam drie wethouders. Als de partij bij de verkiezingen redelijk stabiel blijft, houdt ze vermoedelijk ook in het volgende college van B en W deze drie posten.

Alle betrokkenen weigeren vooralsnog elk commentaar. Dit weekeinde buigt het afdelingsbestuur zich over de voordracht. De kandidatenlijst van de PvdA wordt volgende week definitief gepresenteerd. Op 29 november heeft de ledenvergadering het laatste woord.

De samenstelling van de PvdA-lijst is een moeilijk proces geweest. De lokale partijvoorzitter, voormalig deelraadsburgemeester Bouwe Olij uit De Pijp, was een complicerende factor. Aanvankelijk wilde Olij de kieslijst zelf met het bestuur opstellen. Toen de leden zich daartegen verzetten, besloot hij zich neer te leggen bij de installatie van een `onafhankelijke commissie', zoals de landelijke partij die al acht jaar kent. Voorzitter werd prof. De Beus, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. De zes anderen werden merendeels gerecruteerd onder het hoofdstedelijke kader.