Rechterbank acht oorlogsdeelname Nederland wettig

De Nederlandse staat mag meedoen aan de oorlog in Afghanistan. Ook hoeft de regering zich niet bij de Verenigde Naties (VN) in te spannen voor een veroordeling van de oorlogshandelingen. Dat heeft de vice-president van de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. De Vereniging van Juristen voor de Vrede en politieke partij De Groenen hadden in een kort geding gevraagd om een verbod op deelname aan de aanvallen op Afghanistan, omdat deze in strijd zouden zijn met het internationaal recht. Om die reden zou de Nederlandse regering ook bij de VN moeten aandringen op een veroordeling van de acties van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De aanvallen zijn geheel in overeenstemming met het Handvest van de VN, aldus de vice-president. Doordat Afghanistan de beweging van Bin Laden steunt, is dat land medeverantwoordelijk voor de aanvallen van 11 september.