Podium wil Reve-biografie uitgeven

Revisten Tom Rooduijn en Theodor Holman willen een biografie schrijven van Gerard Reve, de volksschrijver die volgende maand de tweejaarlijkse prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. Podium is bereid om het werk, dat een beoogde omvang heeft van driehonderd pagina's, uit te geven. Holman en Rooduijn behoren – samen met Nop Maas – al jaren tot de kopgroep van gedoodverfde Reve-biografen. Maar strubbelingen met Joop Schafthuizen, de levensgezel van Reve, zorgden steeds voor vertraging in de plannen. Rooduijn: ,,Om het archief van Reve te zien te krijgen moet je op goede voet staan met Schafthuizen, maar dat is bijna onmogelijk.''

Daarom is het plan nu om helemaal geen gebruik te maken van Reve's eigen archief in het Vlaamse Machelen. ,,Ik heb liever incompleet materiaal, dan dat ik de hete adem van Schafthuizen in mijn nek voel'', aldus Rooduijn. Podium-directeur Joost Nijsen juicht dat besluit toe. Hij vindt het getuigen van ,,de gewetensvolle, calvinistische aard van Nederlanders'' dat het hier zo belangrijk is of auteurs of erven hun medewerking verlenen. ,,In Engeland is het heel normaal om een onofficiële, journalistieke biografie te maken. Dat moet hier ook kunnen.'' Een van de eerste uitgaven van Nijsen was overigens een kleine biografie van Reve, Toen Reve nog Van het Reve was, geschreven door Henk Romein Meijer, en met een voorwoord van Hanny Michaëlis.

Theodor Holman, die naar eigen zeggen ooit een teennagel van Reve in zijn mond heeft gestopt, vindt het `verrukkelijk' om met Rooduijn samen te werken, maar zijn medewerking is nog niet verzekerd. Een feuilleton over Reve's jonge jaren, dat hij voor De Groene Amsterdammer schreef, heeft Holman al toegezegd aan Uitgeverij C.J. Aarts. Als Aarts het feuilleton alsnog wil bundelen, kan dat de biografie bij Podium doorkruisen, zegt Holman. Holman wil Aarts al een tijdje over de kwestie spreken, ,,maar eerst had ik het te druk, en nu is hij er niet''. Uitgever Nijsen hoopt niettemin binnen enkele maanden spijkers met koppen te slaan. ,,En aangezien deze auteurs snel schrijven moet het boek eind 2003 in de winkel kunnen liggen.''

    • Ward Wijndelts