Plaatjes Bin Laden op website vastgoed

In plaats van de verhuurbare panden aan de Overtoom en de Nieuwezijds Voorburgwal, troffen geïnteresseerden in Amsterdamse kantoorruimte vanochtend op de vastgoedsite M2Match.nl foto's aan van een brandende WTC-toren en een geknielde man met een mitrailleur.

Bij in totaal veertien panden die de Amsterdamse makelaar Joseph Elburg via de vastgoedbemiddelaar M2Match aanbiedt, stonden vanochtend foto's die verband houden met de aanvallen op de Verenigde Staten en Afghanistan.

,,Die man met de mitrailleur is Bin Laden - of zijn broer'', zegt J. Elburg, oprichter en directeur van het makelaarskantoor, dat zich naar eigen zeggen een duidelijk joodse signatuur heeft.

,,De dader kan een gekke hobbyist zijn of een jongetje van tien die de impact van zijn daad niet kan inschatten. Wat mij opvalt is in ieder geval dat van de tientallen aanbieders op de site de foto's juist bij ons stonden. Dat is geen toeval en daarom vatten wij het ernstig op'', zegt Elburg.

M2Match is onmiddellijk overgegaan tot het verwijderen van de foto's en het herstellen van de correcte gevraagde huur per vierkante meters. De hacker die ingebroken heeft op de site heeft die prijzen, die in Amsterdam al vrij snel oplopen tot 400 gulden, veranderd in prijzen van enkele guldens per vierkante meter.

Mede-directeur van M2Match Elias Woudenberg vindt het ,,verschrikkelijk wat er is gebeurd''. Woudenberg denkt een redelijke kans te hebben op te sporen wie de hacker geweest is. Volgens het bedrijf is de site dermate goed beveiligd, dat de dader eenvoudig achterhaald kan worden.

Zowel M2Match als makelaarskantoor Joseph Elburg hebben aangifte gedaan bij de Amsterdamse politie. Elburg heeft tevens een klacht neergelegd bij het CIDI, Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël. Volgens CIDI-directeur R. Naftaniel ,,doet het plaatsen van de Twin Towers geloven dat de panden van Elburg doelwit zouden worden van terroristische acties. Dat is buitengewoon schokkend.''

De internetsite M2Match die aanbieders en zoekers van kantoren, bedrijfsruimte en winkels poogt samen te brengen is een initiatief van onder meer ING Vastgoed, Delta Lloyd en Fortis.

    • Freek Staps