Pizza al pesto

Los de gist op in een eetlepel lauw water en meng dit papje samen met 2 eetlepels olijfolie door de bloem. Roer, zodra dit opgenomen is, het resterende water en 1/2 theelepel zout bij kleine beetjes tegelijk door het bloemmengsel tot een zeer kleverig deeg is verkregen. Kneed het deeg licht en snel met een ritmische beweging met de vingertoppen om en om op een met bloem bestoven werkvlak; allengs zal het deeg onder de vingers `opdrogen' en niet meer aan de vingers plakken. Kneed het daarna krachtiger met de muis van een hand gedurende 5 minuten zodat het deeg `stand' krijgt. Rol het onder de vlakke hand tot een bal, stuif er bloem over, dek toe met een theedoek en laat op een lauwwarme plaats een uurtje rijzen. Kneed het deeg dan weer luchtigjes door en rol het op een met bloem bestoven werkvlak zeer dun uit tot een rechthoekige lap ter grootte van een bakplaat; rek het deeg desnoods iets op door het over een deegroller naar buiten toe uit te strijken en tevens te laten hangen (rekt onder eigen gewicht).

Vet de bakplaat royaal in met 1 1/2-2 eetlepels olijfolie, leg de deeglap erop en wrijf met de vingertoppen nog eens 1 1/2-2 eetlepels olijfolie over het deeg. Geen zorgen om al die olie, die trekt in het deeg en geeft de pizza smaak. Strijk de dikke puree (mag niet te waterig zijn) van pruimtomaten dun uit over de pizza (laat een rand van 3 cm vrij), leg de plakjes mozzarella kriskras op het deeg en strooi er wat zout over. Bak de pizza 10-12 minuten in een op 230° C voorverwarmde hetelucht-oven, tot het deeg goudgeel en gaar is en de mozzarella gesmolten. Neem de pizza uit de oven, snijd hem in rechthoekige stukken en garneer die met dotjes pesto. Voor ultiem kindergeluk kan ook een pizza zonder beleg worden gebakken (wel inwrijven met olijfolie) die, zodra hij uit de oven komt, dik besmeerd wordt met nutella (of chocoladepasta) en bestrooid met pijnboompitten. Voilà, pizza al nutella.

    • Florine Boucher