Open over hun gouden handdruk

Directievoorzitter F. Böttcher van het financiële handelshuis Van der Moolen krijgt 945.375 euro mee als hij na een conflict met de raad van commissarissen moet vertrekken. Als hij na een overname van Van der Moolen op last van de nieuwe eigenaar moet opstappen ontvangt hij 1.181.719 euro.

Deze ongekende openheid geeft Van der Moolen in documenten die bij de Amerikaanse beurscommissie SEC zijn gedeponeerd voor de beursnotering op Wall Street. In het Nederlandse jaarverslag staat hier niets over. ,,Deze afspraken worden veel gemaakt, maar nooit onthuld aan aandeelhouders'', zegt P. Frentrop van adviesbureau Déminor. ,,Dit heb ik niet eerder gezien'', reageert P. de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en verwoed lezer van jaarverslagen.

Frentrop:,,Het kabinet wil aandeelhouders laten beslissen over de salarissen van topmanagers. Dit soort informatie moet daar bij. Als gouden handdrukken vastliggen, kunnen de gewone salarissen wel wat minder zijn, want dan wordt het risico dat managers direct ontslagen kunnen worden al gecompenseerd.''

wall streetpagina 12

    • Menno Tamminga