NY niet uitbundig over XP

Bill Gates lanceerde gisteren zelf Microsofts nieuwe besturingsprogramma Windows XP. ,,Een verbetering, maar geen dramatische.''

Bij de lancering van Windows 95, zes jaar geleden, traden de Rolling Stones op, met ,,Start me up''. Gisteren, bij de lancering van Windows XP in New York, was de beurt aan Sting, maar hij had geen toepasselijke teksten. De hoofden van het publiek bij het openluchtconcert in Bryant Park knikten, maar gedanst werd er niet.

De stemming tijdens de presentatie van Microsofts nieuwe besturingssysteem in het Marriott hotel op Times Square was evenmin uitbundig. Dat was voor een deel de bedoeling, uit eerbied voor de slachtoffers van de aanslagen op 11 september. Maar er was ook nauwelijks reden voor uitbundigheid. Windows XP is een prima product, zo beaamden de meeste aanwezigen, maar zoveel verschilt het ook weer niet van zijn voorganger Windows 2000. De vernieuwing is vooral cosmetisch.

Bestuursvoorzitters van pc-fabrikanten zoals Gateway en Hewlett Packard kwamen nota bene op een door Microsoft gesponsord forum vertellen dat Windows XP niet in staat is hun industrie uit het slop te trekken. ,,XP zal het economische tij niet keren'', zei Carly Fiorina van HP.

Niet dat Gates niet in vorm was of dat zijn onderneming niet bijna alles – naar verluidt kostte de marketingcampagne vijfhonderd miljoen dollar – uit de kast had getrokken voor deze ,,mijlpaal in de geschiedenis van de computerindustrie''. Eerst was er natuurlijk Bill zelf. In blauw overhemd, zonder das, een hand in de zak, wandelde hij het podium op om de wereld vervolgens te vertellen dat XP stabieler, veiliger, uitgebreider, makkelijker en sneller is in het gebruik dan alle voorgaande versies van Windows, en dat iedereen daarbij gebaat is. Er volgde een juichende demonstratie van alles wat XP kan: van het archiveren en printen van digitale foto's tot het voeren van videofoongesprekken via internet. Veel pc's kunnen dat nu ook al. Volgens Jim Allchin, de programmeur die verantwoordelijk is voor XP, zit de vernieuwing vooral in de integratie en de snelheid. Per dag zou het nieuwe besturingssysteem de gebruiker toch al gauw zo'n zeven minuten schelen.

Een enquête op de tech-website Cnet wijst uit dat driekwart van de lezers Windows XP niet wil kopen. Vooral het nieuwe registratiesysteem, dat vereist dat gebruikers voor elke computer waarop ze XP willen draaien nieuwe software moeten aanschaffen, stuit menigeen tegen de borst.

,,Windows XP is geen homerun'', zegt David Pogue, auteur van vele computerboeken en bekend software-criticus. ,,Het is een verbetering, maar geen dramatische, zoals Windows 95 ten opzichte van Windows 3.1. Veel mensen hebben Windows 2000 of zelfs Windows 98, en zijn daarmee dik tevreden.''

    • Viktor Frölke