NS-kasten frequent gekraakt

De kaartautomaat van de Nederlandse Spoorwegen is een geliefd crimineel doelwit. In totaal zijn de afgelopen maanden veertig apparaten gekraakt. Belangrijkste buit daarbij zijn strippenkaarten. De schade bedraagt enkele miljoenen guldens, aldus een woordvoerster van de NS donderdag. Uit voorzorg haalt NS de strippenkaarten per 30 oktober uit de automaat.

De strippenkaarten van 7,75 of 12,50 gulden zijn het enige van waarde in een automaat. Contant geld is in de gele kasten nauwelijks aanwezig. Betalen gebeurt in 70 procent van de gevallen met de pinpas. Blanco treinkaartjes zijn bovendien waardeloos.

De NS heeft in totaal 620 automaten in heel Nederland. De kraken gaan vaak gepaard met grof geweld, waardoor ze tijdelijk niet zijn te gebruiken. Sommige apparaten moeten zelfs worden vervangen. Een nieuwe automaat kost circa 50.000 gulden.

Extra maatregelen om de automaten te beveiligen, hebben tot op heden niet geholpen. De kraken vonden in heel Nederland plaats. Of er sprake is van een bende, kan de NS niet bevestigen. Een justitieel onderzoek loopt nog.