Neil Pollack, de grootste schrijver aller tijden

Het Amerikaanse tijdschrift McSweeney's is een broedplaats van jong literair talent waaruit Crossing Border ruim geput heeft voor het literaire onderdeel van het programma. Deelnemers Rick Moody, Dave Eggers, Arthur Bradford, Matthew Klam en ook Neal Pollack hebben in dit tijdschrift gepubliceerd. Laatstgenoemde is overigens `de grootste schrijver aller tijden die alles aan zichzelf te danken heeft'. Daar zal Herman Brusselmans met zijn `baanbrekende studies' De geschiedenis van de Wereldliteratuur en De geschiedenis van de Vlaamse letterkunde – twee werken waaruit vooral de auteur zelf als grote held naar voren komt – nog van opkijken.

Pollack schreef namelijk The Neal Pollack Anthology of American Literature en het procédé vertoont overeenkomsten met de literatuurgeschiedenissen van Brusselmans. Een belangrijk verschil is dat dit vooralsnog Pollacks enige boek is, maar de zelfvergroting is er niet minder om. Een ander verschil is dat Pollack zich presenteert als de 27-jarige grootmeester van de Amerikaanse literatuur die op zesjarige leeftijd zijn eerste essay schreef waarin de vraag werd behandeld of William Faulkner te veel romans schreef.

In The Neal Pollack Anthology is een selectie van essays en brieven aan beroemde collega-auteurs opgenomen. De essays – met geestige titels als `I am Friends with a Working-Class Black Woman' – gaan over de reizen die hij maakte, de vele vrouwen die voor hem vielen en zijn ontmoetingen met onder andere de Beat Generation, J.D. Salinger en Hemingway. Daarnaast zijn er interviews bij Oprah Winfrey en voor de Paris Review opgenomen, waarin uitspraken zijn te vinden als: `Mijn werk is vaak zo ongelofelijk goed dat ik niet weet hoe ik het moet overtreffen. Desalniettemin slaag ik daar toch elke keer weer in.'

De mystificatie was dermate geslaagd dat sommigen meenden dat achter Neal Pollack eigenlijk Dave Eggers zou schuilgaan. De `werkelijke' Neal Pollack is echter een dertigjarige ex-journalist uit Chicago, die zich met deze bloemlezing op een Forrest Gump-achtige wijze in de geschiedenis schrijft (en monteert in de afgebeelde foto's met beroemdheden). Dat de bloemlezing door een topauteur is geschreven, is niet helemaal waar want daarvoor zijn sommige passages iets te melig. Toch is het te hopen dat Pollack inderdaad de zeventig haalt en nog flink wat werken op zijn naam zet.

Neal Pollack: The Neal Pollack Anthology of American Literature McSweeney's Books, 153 blz. ƒ50,–