Nationale Toneel speelt omstreden stuk Fassbinder

Het Nationale Toneel gaat vanaf 26 oktober 2002 het omstreden toneelstuk Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder spelen, in een regie van Johan Doesburg.

Directeur Evert de Jager zegt in de seizoensaankondiging: ,,De keuze komt voort uit de oprechte wens om dit controversiële stuk in alle eerlijkheid te willen tonen, omdat we het simpelweg ook een zeer goed stuk vinden. Nu, meer dan ooit.''

Johan Doesburg probeerde in 1987 als regie-student het vermeend antisemitische stuk al eens op te voeren, maar dat werd na één besloten voorstelling verhinderd door de weerstand die het opriep in joodse kringen en bij sympatiserende kunstenaars. Een van hen, acteur Jules Croiset, zette zijn eigen ontvoering in scène om het antisemitisme in Nederland aan de kaak te stellen.

Vorig jaar flakkerde de affaire weer even op doordat Harry Mulisch er in zijn boekenweekgeschenk Het theater, de brief en de waarheid over schreef, en cabaretier Freek de Jonge hier weer op reageerde tijdens zijn optreden op het boekenbal. Toen kondigde Johan Doesburg al aan dat hij Het vuil, de stad en de dood weer wilde uitvoeren.