Matthew Klam ondermijnt relaties

Een tijd lang was er een reclame voor Jägermeister waarin een jongen zijn armen om de schouders van twee langharigen legt en tegen de barkeeper zegt: `Doe de dames ook wat'; tot zijn grote schrik blijken de dames echter twee bomen van kerels te zijn. Een veel te gemakkelijk gegeven waar echt niets leuks mee te doen is. Tenzij je Matthew Klam heet, zoals de jonge Amerikaan die in 1999 door The New Yorker werd uitgeroepen tot een van de beste fictieschrijvers van onder de veertig.

In het titelverhaal van zijn debuut Sam the Cat overkomt de hoofdpersoon Sam namelijk iets vergelijkbaars. Als vrouwenverlokker van het eerste uur is hij voortdurend op zoek naar echte liefde. Wanneer hij op een feestje een prachtige gestalte ziet, staat hij in een keer in vuur en vlam. Helaas blijkt de gestalte een aantrekkelijke man te zijn.

De zoektocht naar ware liefde en de gevolgen die een (kleine) gebeurtenis op een relatie kan hebben – die elke keer zo mooi begint, maar na enige tijd toch wat tegen lijkt te vallen – vormen een rode draad in Klams verhalenbundel. Erg fraai worden deze thema's uitgewerkt in `The Royal Palms'. Hierin wordt een Caraïbisch paradijs afgezet tegen een emotioneel en seksueel gefrustreerde relatie. Een ander mooi opgeschreven voorbeeld van de hopeloosheid van de liefde is `European Wedding'. Hierin stelt de aanstaande echtgenoot de vraag waarom ze eigenlijk trouwen. Het geruststellende antwoord luidt: `Omdat we wanhopig en eenzaam zijn en omdat we niks beter konden krijgen'.

Kortom: echt gemakkelijk is het allemaal niet. Toch is Klams verhalenbundel niet somber of zwaar. De stijl is spits, de typeringen van de personages zijn knap, geestig en ook wel confronterend. Vooral de uiterlijke beschrijvingen van de vele vrouwen in deze bundel zijn niet altijd even charmant. Zo komen de heupen diverse malen ter sprake: `ze had zo'n hoog middel met heupen die eigenlijk iets te breed waren, zodat ze haar jurk droeg als een kussensloop'. Sam the Cat is eigenlijk alleen geschikt voor mensen die blind vertrouwen hebben in hun relatie.

Matthew Klam: Sam the Cat. Penguin Books, 245 blz. ƒ24,70 De Nederlandse vertaling (van Adriaan Krabbendam) Bink verscheen bij Vassallucci (200 blz. ƒ43,96)