Laurus verwacht weer winst in 2002

Supermarktconcern Laurus denkt volgend jaar weer winst te maken. Een omvangrijk herstelplan, dat tot eind 2002 95 miljoen euro (209 miljoen gulden) aan besparingen moet opleveren, is een eerste stap om het bedrijf gezond te maken.

Dit zei Jan Konings gisteren op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Laurus bij zijn benoeming tot nieuwe bestuursvoorzitter. Konings gaf geen nauwkeurige voorspelling van de winst voor volgend jaar.

Konings gaat op vele afdelingen snijden in uitgaven. De nieuwe topman kondigde een investerings- en vacaturestop af, de kostbare ombouw van supermarkten naar de Konmarformule wordt stilgelegd en alle reclame voor deze formule zal worden teruggedraaid. De omzetting van 25 winkels in België gaat niet door en ook de verhuizing naar een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam heeft Konings opgeschort.

Bij de winkels in Spanje grijpt Laurus harder in. De supermarkten van Laurus draaiden er het eerste halfjaar een verlies van 97 miljoen gulden. Naast de bezuinigingen heeft Laurus enkele studies lopen of het concern winkels moet afstoten in Spanje. Eerdere reorganisaties hebben er te weinig opgeleverd.

Konings zei bij zijn aantreden als interim-directeur bij Laurus eind augustus geschrokken te zijn van de chaos bij het concern: ,,Er zijn veel dingen fout. Bij alle zaken die je oplicht, komen wormen naar boven.'' De logistiek functioneerde niet, evenmin als de winkelautomatisering en de personeelsadministratie. Het meest is Konings geschokt door het gebrekkige managementinformatiesysteem: ,,Dat was van een zodanig niveau dat het onacceptabel was.''

President-commissaris Kees Storm van de raad van commissarissen bood meerdere malen zijn excuses aan aan de aandeelhouders. Die bekritiseerden Storm wegens het Konmarconcept en de teleurstellende resultaten van de onderneming. Enkelen vroegen Storm en de rest van de raad van commissarissen af te treden. Eerdere verwijten aan de vorige directie dat ze een `te optimistische voorstelling van zaken' hadden voorgespiegeld, moest Storm later weer intrekken.