Kennis over shortposities in Europa te beperkt

Geruchten gedijen door onwetendheid. Als een koers snel daalt, klagen fondsbeheerders luidkeels over speculatie door personen of instanties die baat hebben bij een koersdaling, omdat ze shortposities hebben ingenomen. Als de koers weer opveert, zinspelen diezelfde mensen goedkeurend op een onverwachte stijging van de koersen, waardoor degenen die short zijn gegaan hun posities moeten afdekken door aandelen te kopen.

Voor beide beweringen is weinig grond, althans in Europa, waar geen ruchtbaarheid aan shortposities wordt gegeven. De Europese toezichthouders zouden het voorbeeld van de VS en Japan moeten volgen en effectenmakelaars moeten verplichten om tijdig informatie over shortposities te geven.

Toen de markten na 11 september omlaaggingen, sprak iedereen over speculatie. In het Verenigd Koninkrijk werd Marconi gezien als een van de voornaamste slachtoffers. Omdat Marconi ook een beursnotering in de VS heeft, kunnen we zien dat de speculatieve belangstelling voor de Amerikaanse aandelen van dat bedrijf tussen juli en augustus fors is gestegen, maar in september gelijk bleef. Daaruit valt af te leiden dat de reden voor de koersdaling van Marconi de afgelopen maand eerder de liquidatie van langetermijnbelangen was dan een hausse aan nieuwe shortposities.

Informatie over speculatieve activiteiten is nuttig voor beleggers. Een toenemende belangstelling voor shortposities wijst op een verslechterende stemming ten opzichte van een bedrijf. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aandelen van zulke bedrijven in de toekomst vaak slechter presteren. Als de belangstelling voor shortposities groot is in verhouding tot het dagelijkse handelsvolume of tot het aantal aandelen dat vrij verhandeld kan worden, bestaat bovendien het gevaar dat de koers eerder stijgt om technische dan om fundamentele redenen.

In Europa is de kennis over de grootte van shortposities en de kosten van het lenen van aandelen grotendeels beperkt tot de beursmakelaars, die werken voor hedgefunds. Toezichthouders kunnen de mythes over speculatie uit de wereld helpen door ervoor te zorgen dat ruchtbaarheid wordt gegeven aan shortposities.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Chancellor