Jongen overleden door xtc met PMA

In Kerkrade is het afgelopen weekeinde een jongen overleden na het slikken van meerdere xtc-pillen die het middel paramethoxyamfetamine (PMA) bevatten. Hij had enkele pillen ingeslikt in combinatie met alcohol.

Dit hebben het Trimbos Instituut en het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Voorzover bekend is hij het eerste slachtoffer van de `supermanpil'. PMA-pillen eisten al eerder levens in Denemarken, Duitsland, België en Oostenrijk.

Het Trimbos Instituut achtte tot voor kort de kans op dodelijke slachtoffers in Nederland klein, doordat Nederlandse jongeren over het algemeen voorzichtig omgaan met drugs. Veel gebruikers laten hun pillen voor gebruik eerst testen.

De PMA-pil is crêmekleurig met donkere en lichte spikkels en heeft het Superman-logo. Deze pil, die tien tot twintig maal krachtiger is dan de gebruikelijke xtc-pil, is qua vorm en samenstelling nauwelijks te onderscheiden van gewone xtc. De kans op een overdosis bij deze nieuwe pillen is groter, omdat gebruikers geneigd zijn meerdere pillen achter elkaar te slikken daar de uitwerking nogal lang op zich laat wachten.

In ernstige gevallen kan iemand buiten bewustzijn raken of last krijgen van ademhalingsproblemen en een stijging van de lichaamstemperatuur. Uiteindelijk kan dat tot de dood leiden.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zullen de noodzakelijke maatregelen worden genomen in Kerkrade.

Mogelijk zullen flyers worden uitgedeeld onder het uitgaanspubliek om te waarschuwen voor deze gevaarlijk pillen.