Israël trekt leger terug uit Palestijnse steden

Het Israëlische leger zal zich geleidelijk terugtrekken uit vorige week bezette wijken van zes steden in Palestijns autonoom gebied op de Westelijke Jordaanoever. Onder zware Amerikaanse en Europese druk heeft premier Ariel Sharons veiligheidskabinet gisteravond deze beslissing genomen.

Waarschijnlijk zal Bethlehem het eerst worden geëvacueerd. Daar deden zich de zwaarste gevechten voor tussen Israëlische troepen en Palestijnse strijders. Ministers die het kabinetsberaad bijwoonden, gaven vanmorgen op Radio Israel verschillende versies van de voorwaarden waaronder de terugtrekking zal plaatsvinden.

Minister Silvan Shalom (Likud) zei dat de terugtrekking pas wordt uitgevoerd als het Palestijnse zelfbestuur instaat voor rust in de Palestijnse steden en Palestijnse terroristen arresteert. Minister Natan Vilnai (Arbeidspartij) noemde deze voorwaarden niet. Zowel hij als andere ministers zeiden niet te hebben geweten dat het Israëlische leger zes Palestijnse steden zou binnentrekken in reactie op de moord op minister Rehavam Ze'evi, op 17 oktober in een hotel in Jeruzalem.

Vilnai zei vanmorgen dat hij eerst kaarten en militaire plannen wil zien voor hij nieuwe acties tegen de Palestijnen goedkeurt. Ondanks deze verwarring zullen Israëlische en Palestijnse officieren elkaar in de loop van de dag ontmoeten om de Israëlische terugtrekking te regelen. Minister Vilnai, een ex-generaal, verwacht dat dit spoedig zal gebeuren.

Volgens de Israëlische pers is het Israëlische leger fel gekant tegen ontruiming van de Palestijnse steden. Het hoofd van de militaire inlichtingendienst waarschuwde premier Ariel Sharon gisteren dat de Palestijnse terreur dan weer tegen Israëliërs in bezet gebied en in Israël zelf zal toeslaan. Minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer zei deze week dat er op zijn bureau stapels ,,hete waarschuwingen'' liggen over Palestijnse aanslagen.

Militaire kringen wijzen erop dat de omsingeling van zes Palestijnse steden en de arrestatie van 46 van terrorisme verdachte Palestijnen de Israëlische bevolking de afgelopen dagen ongekende veiligheid heeft gegeven. De regering-Sharon heeft niet alleen voor geleidelijke terugtrekking gekozen om gezichtsverlies jegens de Palestijnen te voorkomen. In geval van hervatting van Palestijnse aanslagen wil het leger ook opnieuw snel een veiligheidscordon om de Palestijnse steden kunnen leggen.

Drie leden van Hamas zijn volgens het Israëlische leger vannacht in de strook van Gaza gedood tijdens een poging een nederzetting binnen te dringen. Zij hadden zich als Israëlische militairen verkleed. Israël maakte vanmorgen melding van reeksen Palestijnse beschietingen op nederzettingen, militaire posities en de wijk Gilo in Jeruzalem. Volgens Betselem, de Israëlische mensenrechtenorganisatie, zijn tijdens de Israëlische militaire operatie na de moord op minister Rehavam Ze'evi zeker 19 Palestijnse politieagenten en 28 Palestijnse burgers, onder wie vier vrouwen en vijf kinderen, gedood.

    • Salomon Bouwman